12:51 / 02.09.2020.

Autor: I.Z./M.M./Vijesti u 17/IMS/HRT/Hina

Papa presretan na prvoj javnoj audijenciji u šest mjeseci, molio za Libanon

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Papa je zadnju audijenciju otvorenu za javnost održao početkom ožujka.
Papa Franjo održao je, prvi put nakon šest mjeseci, svoju prvu tjednu opću audijenciju otvorenu za javnost, vidno sretan što može izravno pozdraviti vjernike.

Audijencija, na kojoj je Papa za petak najavio dan molitve i posta za Libanon, održana je u dvorištu San Damaso u Apostolskoj palači u Vatikanu.

Gotovo svi od petstotinjak uzvanika nosili su maske i sjedili na razmaknutim stolicama tako da se mogla poštovati fizička distanca zbog pandemije koronavirusne bolesti.

Nakon toliko mjeseci nastavljamo naše susrete licem u lice, a ne preko ekrana, i to je tako lijepo, rekao je Papa na početku audijencije, pozdravljen pljeskom.

Papa nije mogao sakriti radost prolazeći pokraj gostiju koji su se nagurivali iza ograda, često zastajkujući kako bi razmijenili pokoju riječ sa sigurne udaljenosti i blagoslivljajući djecu.

Papa je zadnju audijenciju otvorenu za javnost održao početkom ožujka. Nakon toga su one bile virtualne, prenošene iz njegove službene knjižnice putem televizije ili interneta, za što je kazao da se osjećao kao da je u zatvoru.

Javne audijencije na Trgu sv. Petra prije su znale okupiti desetke tisuća ljudi.

Papa je poljubio libanonsku zastavu koju mu je prinio libanonski svećenik Georges Breidi i pomolio se tiho za tu zemlju, koja će još dugo osjećati posljedice strašne eksplozije prošli mjesec koja je uništila gradsku luku i gurnula zemlju u veliku krizu.

Papa je pozvao na mir i dijalog u Libanonu i najavio da će petak 4. rujna biti dan molitve i posta za Libanon te da će tog dana u Libanon kao svojeg izaslanika poslati kardinala i državnog tajnika Pietra Parolina. Pozvao je i druge religije da sudjeluju.

Libanon se ne smije prepustiti samome sebi, poručio je, pozivajući političare, vjerske vođe i međunarodnu zajednicu da se obvežu da će obnoviti tu zemlju iskreno i transparentno.
Foto: via REUTERS

Foto: via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!