17:01 / 21.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Papa primio mađarskog premijera Viktora Orbana

Papa primio mađarskog premijera Viktora Orbana

Papa primio mađarskog premijera Viktora Orbana

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo u četvrtak je prvi put primio u Vatikanu mađarskog premijera Viktora Orbana i zahvalio mu na prihvatu izbjeglica iz Ukrajine.

Nakon privatne audijencije koja je trajala četrdesetak minuta Sveti Otac darovao je Orbanu brončani medaljon s likom svetog Martina koji je odsjekao svoj plašt kako bi ogrnuo siromaha, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Papa je tako zahvalio Orbanu na prihvatu koji je Mađarska organizirala za izbjeglice iz Ukrajine, dodaje isti izvor.


Gotovo 626.000 ukrajinskih izbjeglica ušlo je u Mađarsku od početka rata, 24. veljače, rekao je glasnogovornik mađarske vlade. 17.000 njih zatražilo je humanitarnu zaštitu, a 100.000 dozvolu privremenog boravka.

- Zamolio sam papu Franju da podupre naše napore za mir, napisao je Orban poslije na Facebooku.

Papa i Orban imaju različita stajališta o migracijama: Orban, koji dolazi iz kalvinističke sredine, ističe svoju privrženost kršćanskoj Europi kako bi opravdao svoju protuimigracijsku politiku, a Sveti Otac smatra da je dobrohotni prihvat migranata vjernička dužnost.

Zbog zauzimanja za izbjeglice Papu su mediji bliski mađarskoj vladi nerijetko nazivali "budalom" i "glupanom".

Duhovni poglavar 1,3 milijarde katolika u rujnu 2021. u Budimpešti je predvodio misu na zatvaranju Međunarodnog euharistijskog kongresa i tom se prigodom sastao s premijerom te pozvao Mađare da budu otvoreni prema svima.

Viktor Orban, kojeg je Bruxelles više puta optuživao za nepoštovanje vladavine prava, nedavno je osvojio četvrti uzastopni mandat i natpolovičnu većinu u parlamentu.

Nakon susreta s Papom, sastao se s Matteom Salvinijem, predsjednikom Lige (krajnja desnica), rekao je glasnogovornik te stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!