Papa protiv otvaranja istrage protiv kanadskog kardinala Ouelleta

18.08.2022.

20:45

Autor: V.G./Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Divisione Produzione Fotografica / Reuters

Papa Franjo zaključio je da ne postoji dovoljno dokaza za otvaranje istrage o kanadskom kardinalu Marcu Ouelletu zbog optužbi za spolno zlostavljanje, objavio je u četvrtak Vatikan.

Ouellet je ovaj tjedan spomenut u skupnoj tužbi protiv biskupije Quebeca koja tereti za spolno zlostavljanje 88 svećenika i djelatnika biskupije od 1940. godine. Većina ih je pokojna.

Anonimna tužiteljica optužuje ga da ju je neprimjereno dirao i obraćao joj se tako da joj je bilo neugodno od 2008. i 2010. kada je bio nadbiskup Quebeca, a ona je bila stažistica. Tada je imala dvadesetak godina.

Vatikan je o slučaju upoznat 2021. i Papa je imenovao istražitelja Jacquesa Servaisa da ga prouči. Servais je savjetovao da Crkva ne otvara istragu, objavio je Vatikan.

- Nakon daljnjih relevantnih konzultacija, papa Franjo rekao je da ne postoji dovoljno elemenata za otvaranje kanonske istrage protiv kardinala Ouelleta zbog seksualnog napada, navodi se u priopćenju glasnogovornika Vatikana Mattea Brunija.

Ouellet nije komentirao optužbe.

On je čelnik Dikasterija za biskupe koji savjetuje Papu o imenovanju biskupa i smatra da ga se jednim od mogućih kandidata za Papina nasljednika.

Prošli mjesec pratio je papu Franju tijekom posjeta Kanadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!