Papa Franjo u bolnici gdje se liječi krstio dijete, sutra izlazi

31.03.2023.

Zadnja izmjena 20:06

Autor: Željko Raić/Dnevnik/P.F./HRT/D.M./Hina

Papa Franjo u bolnici gdje se liječi krstio dijete

Papa Franjo u bolnici gdje se liječi krstio dijete

Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo sutra će napustiti bolnicu i trebao bi predvoditi misu na Cvjetnu nedjelju 2. travnja na Trgu svetog Petra, a mogao bi sudjelovati u svim obredima uskrsnog tjedna, navode izvori iz Vatikana. Osamdesetšestogodišnji Papa od srijede se nalazi u rimskoj bolnici Gemelli nakon što se žalio na teškoće s disanjem, a dijagnosticirana mu je respiratorna infekcija.

Nakon još jedne noći u bolnici, stanje pape Franje očito se stabiliziralo. Informacija o konkretnim zdravstvenim pretragama nema, a novinari koji se nalaze ispred bolnice pokušavaju doći do bilo kakve nove vijesti. Bolnica u Rimu u kojoj se nalazi papa u opsadnom je stanju.

Oko podneva stižu vijesti iz Vatikana, ured za tisak Svete Stolice šalje priopćenje.

Jučerašnji dan pape Franje tekao je uobičajenim bolničkim ritmom. Večerao je pizzu, zajedno s osobljem koje je bilo dežurno, a s njim u društvu bili su i liječnici, sestre te pripadnici žandarmerije. Danas, nakon doručka, pročitao je novine i vratio se redovitom poslu. Prema očekivanjima, Sveti Otac bi nakon očitavanja jutarnjih nalaza u subotu trebao napustiti bolnicu, navodi Ured za medije Svete stolice.

Na Trgu svetog Petra traju pripreme za misu u nedjelju na Cvjetnicu. Već sad dolaze brojni vjernici iz cijelog svijeta i svi s nestrpljenjem očekuju vijesti hoće li Papa predvoditi svetu misu.

Tako bi unatoč brojnim sumnjama Papa mogao voditi sve obrede Velikog tjedna, rekao je dekan kardinalskog kolegija Giovanni Battista Re.

Veliki tjedan, koji počinje Cvjetnicom 2. travnja, vodi do najvažnijeg događaja u kršćanskom kalendaru, Uskrsa, u nedjelju 9. travnja. Tjedan uključuje naporan raspored obreda i ceremonija koji mogu biti fizički iscrpljujući, uključujući noćnu procesiju na Veliki petak oko rimskog Koloseja. Re je rekao da je dogovoreno da Franju podupire kardinal u svakom od tih slavlja te da će kardinali preuzeti brigu o dužnostima na oltaru.

Osamdesetšestogodišnji Papa, koji pati od niza bolesti, odvezen je prije dva dana u rimsku bolnicu Gemelli nakon što se žalio na teškoće s disanjem. Međutim, Vatikan je u četvrtak rekao da mu je već puno bolje nakon početka liječenja antibioticima i da će vjerojatno biti pušten za nekoliko dana te da se dobro oporavlja od infektivnog bronhitisa.

video thumb

Papa neplanirano posjetio bolesnu djecu


Papa Franjo koji se u subotu treba vratiti u Vatikan nakon trodnevnog liječenja zbog bronhitisa, neplanirano je posjetio dječju onkologiju u rimskoj bolnici Gemelli gdje se liječi.

Tijekom poslijepodneva 86-godišnji Papa, isusovac iz Argentine, posjetio je onkološki odjel poliklinike Gemelli darujući djeci čokoladna jaja, krunice i knjige, priopćila je Sveta Stolica.

Tijekom iznenadnog posjeta koji je trajao tridesetak minuta, Sveti Otac je krstio novorođenče staro tek nekoliko tjedana Mihaela Anđela. Na videosnimci i fotografijama koje je objavio Vatikan vidi se Papa koji se, nasmiješen, oslanja na hodalicu, piše po papiru i škropi glavu novorođenčeta blagoslovljenom vodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!