Papa: Rat u Ukrajini "perverzna zloporaba ovlasti" iz osobnih interesa

18.03.2022.

13:02

Autor: HRT/Hina

Papst Franziskus

Papst Franziskus

Foto: Tiziana Fabi / REUTERS

Papa Franjo rekao je u poruci katoličkoj konferenciji u Bratislavida je rat u Ukrajini "perverzna zloporaba ovlasti" iz osobnih interesa koji su osudili bespomoćne ljude na nasilje. 

Papa nije izravno imenovao Rusiju, ali je upotrijebio izraze kao što je "neprihvatljiva oružana agresija" kako bi naglasio svoje stajalište.

- Ratna tragedija koja se događa u srcu Europe ostavila nas je bez riječi, rekao je, dodajući da su rijetki mogli i zamisliti da će se ponoviti scene koje su se dogodile u dva svjetska rata.

- Čovječanstvu ponovno prijete perverzna zloporaba ovlasti i osobni interesi koji osuđuju bespomoćne ljude da pate od svake vrste okrutnog nasilja, rekao je.

Moskva tvrdi da u Ukrajini provodi "posebnu vojnu operaciju" čiji cilj nije okupacija teritorija nego demilitarizacija i denacifikacija zemlje. Papa se s time nije složio kazavši da se to ne može smatrati "samo vojnom operacijom" nego ratom koji je izazvao "rijeke krvi i suza".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!