Papa rekao da se osjeća dijelom obitelji kanadskih starosjedilaca

30.07.2022.

09:07

Autor: HRT/Hina/DPA

Papa Franjo na odlasku iz Kanade

Papa Franjo na odlasku iz Kanade

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo rekao je u petak da se osjeća dijelom obitelji kanadskih starosjedilaca, nakon pet dana provedenih u Kanadi, gdje je doputovao kako bi zatražio oprost za višedesetljetno zlostavljanje domorodačke djece.

- Došao sam u pokorničkom duhu da vam izrazim bol koju kao Crkva nosimo u svojim srcima zbog štete koju su vam nanijeli mnogi katolici podupirući nasilničku i nepravednu politiku prema vama, rekao je poglavar Katoličke crkve u Qebecu, na kraju svog posjeta. 

Kazao je i da je došao u Kanadu kao prijatelj, da vidi, čuje i shvati kako živi autohtoni narod te države. 

- Usudio bih se reći, ako mi dopustite, da se sada, u nekom smislu, i sam osjećam dijelom vaše obitelji i time sam počašćen, rekao je.

Prije odlaska u petak papa Franjo se trebao sastati s predstavnicima Inuita na krajnjem sjeveru zemlje, tek nekoliko kilometara od Sjevernog pola. U subotu se treba vratiti u Rim.

Papa je već zatražio oprost za ulogu Crkve u zlostavljanju djece u katoličkim internatima u prigodi posjeta predstavnika kanadskih plemena Prvih Naroda, Metisa i Inuita, Vatikanu krajem ožujka.

I tijekom posjeta Kanadi opetovao je ispriku u nekoliko prigoda. Velika prostranstva ove zemlje potiču nas na promišljanje o dugom putu iscjeljenja i pomirbe koji zajedno moramo proći, poručio je u petak.

Papine riječi neki su dočekali s odobravanjem, a neki su pozvali Svetu Stolicu da otvori arhive o sustavu katoličkih internata.

Otkriće stotina neoznačenih dječjih grobova pokraj internata u svibnju prošle godine potaknuo je skandal u svjetskoj javnosti, premda se o nestanku domorodačke djece u Kanadi raspravljalo već godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!