15:17 / 24.06.2021.

Autor: V.G./Vijesti/HRT

Papa sa strahom prati sukob u Etiopiji

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / Reuters

Papa Franjo je istaknuo u četvrtak da "sa strahom" prati sukob u etiopskoj regiji Tigreu koji se ovih dana opet pogoršao.


- Sa strahom pratim prilike nakon izbijanja sukoba u regiji Tigreu u Etiopiji, svjestan da obuhvaća i susjednu Eritreju, komentirao je poglavar Katoličke crkve primajući u četvrtak u Vatikanu članove ROACO-a, tijela za pomoć Istočnim Crkvama.

U toj zemlji "razlike između etničkih skupina i borba za vlast koja iz toga proistječe, postale su sustavne", uputio je kritiku pozivajući na bratstvo.

Etiopska vojska je u utorak izvela zračni udar na selo Togogu, u regiji Tigreu, što je osudila međunarodna zajednica. Očevidci i liječnici izvijestili su o brojnim civilnim žrtvama na tamošnjoj tržnici. Vojska je u četvrtak priopćila da je napad bio uperen protiv pobunjeničkih boraca.

Sveti Otac je ujedno opetovao da sanja o miru između Izraelaca i Palestinaca, izrazivši žaljenje zbog toga što "prečesto, pa tako i nedavno, nebo para streljivo koje sije uništenje, smrt i strah".

Papa, koji je rođen u Argentini, treba 1. srpnja u Vatikanu primiti vođe libanonskih kršćanskih zajednica kako bi razmišljali i molili za "mir i stabilnost" u toj zemlji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!