17:01 / 21.09.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Papa se našalio da su ga neki željeli vidjeti mrtvog i pripremali konklave

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: David Cerny / REUTERS

Papa Franjo se našalio da su ga neki ljudi, nakon što je otišao na operaciju debelog crijeva u srpnju, željeli vidjeti mrtvog te da su neki crkveni dužnosnici već počeli pripremati konklave kako bi izabrali njegova nasljednika.

Franjo je to rekao tijekom susreta s pripadnicima katoličkog vjerskog reda, jezuitima, početkom rujna u Slovačkoj, a u utorak je prenio jezuitski časopis Civilta Cattolica.

Kada ga je jedan jezuit upitao kako ga služi zdravlje, Franji je rekao: "Još sam živ. Iako su me neki željeli vidjeti mrtvog".

- Znam da su čak održani i sastanci prelata koji su mislili da je Papa u ozbiljnijem stanju nego što je bilo rečeno. Pripremali su konklave. Neka. Hvala Bogu, dobro sam, rekao je Franjo.

Franjo je izabran za poglavara Katoličke crkve 2013., a 4. srpnja ove godine bio je na operaciji debelog crijeva te je u bolnici proveo 11 dana.

Jezuitima je također kazao da ga je na operaciju nagovorila medicinska sestra te da mu je spasila život.

Neimenovanoj medicinskoj sestri je zahvalio u intervjuu koji je dao početkom rujna. Tada je također opovrgnuo glasine da razmišlja o povlačenju i dodao da nakon uspješne operacije vodi "potpuno normalan život".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!