Papa se prisjetio dobrodošlice sv. Pavlu, poziva na bolji tretman migranata

03.04.2022.

12:09

Autor: T.D./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo posjetio je u nedjelju pećinu u kojoj je živio sveti Pavao nakon što je doživio brodolom na Malti i podsjetio na dobrodošlicu tom apostolu te se založio za bolji tretman onima koji danas pristižu na taj mediteranski otok.

Posljednjeg dana svog dvodnevnog posjeta Malti, 85-godišnji papa Franjo održat će misu na otvorenom prije nego što posjeti prihvatni centar u koji će uskoro biti primljene izbjeglice koje bježe od rata u Ukrajini. 

Prema kršćanskim zapisima, Pavao je doživio brodolom na Malti 60. godine dok je bio na putu za Rim. Na Malti se zadržao tri mjeseca i učinio nekoliko čuda dok je bio ondje. 

Franjo je posjetio svetu pećinu u Rabatu, zapalio svijeću i pomolio se. Prije njega su to učinili pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. 

Prisjetio se kako su Pavao i njegovi suputnici bili dobrodošli iako "nitko nije znao njihova imena, mjesto rođenja ili društveni status".

Pozvao je Boga da nam "pomogne izdaleka prepoznati one koji su u nevolji, koji se bore usred morskih valova, udarani o grebene nepoznatih obala" i da "naše suosjećanje bude više od praznih riječi".

Malta je prvo odredište tisućama ljudi koji u pretrpanim čamcima bježe iz Sjeverne Afrike u Europu. 

No dobrotvorne skupine optužile su Maltu da zatvara oči pred očajnim ljudima u njezinim vodama.

Činilo se da je papa Franjo, koji je prošlo ljeto bio na operaciji debelog crijeva, a u veljači otkazao događaj zbog akutne boli u koljenu, imao problema s hodanjem tijekom posjeta Malti gdje se susreo i s bolesnima i invalidima u Bazilici sv. Pavla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!