13:39 / 05.06.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Papa se sastao s kanadskim kardinalima nakon potresnog otkrića masovne grobnice

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Filippo Monteforte / Pool via REUTERS

Papa Franjo sastao se u subotu s dvojicom kanadskih kardinala dok se njihova država suočava s otkrićem  posmrtnih ostataka 215 djece zakopanih na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu koju je otvorila Katolička crkva.


Papa je zasebno razgovarao s kardinalom Michaelom Czernyem i Marcom Quelletom, priopćio je Vatikan.

Mnogi Kanađani pozvali su Papu da se ispriča zbog uloge Katoličke crkve u djelovanju rezidencijalnih škola između 1831. i 1996. koje su vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti.

Papa se već ispričao zbog uloge Crkve u doba kolonijalizma u Americi, ali takve isprike inače upućuje tijekom posjeta državama. Papin posjet Kanadi još nije zakazan.

Premijer Kanade Justin Trudeau u petak je kazao da Katolička crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva.

Tadašnji kanadski sustav rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150.000 djece od njihovih roditelja. Mnogi od njih bili su maltretirani, silovani i neuhranjeni. Istraga je 2015. utvrdila da je takav sustav predstavljao kulturni genocid.

Prošlomjesečno otkriće masovne grobnice s ostacima djece koja su pohađala rezidencijalnu školu u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenu 1978. godine, potaknulo je bijes Kanađana zbog nedostatka informacija i izbjegavanja preuzimanja odgovornosti.

Trudeau je u petak izjavio da se mnogi pitaju zašto Katolička crkva u Kanadi šuti i ne istupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!