Papa se sastao s kubanskim predsjednikom, zabranjen prosvjed pred Vatikanom

20.06.2023.

15:59

Autor: T.D./HRT/Hina

Papa se sastao s kubanskim predsjednikom

Papa se sastao s kubanskim predsjednikom

Foto: Vatican media / Reuters

Papa Franjo je u utorak razgovarao s kubanskim predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom, koji rijetko posjećuje zapadne zemlje, dok je policija od Vatikana udaljila manju skupinu prosvjednika koji su zahtijevali poštivanje ljudskih prava na komunističkom otoku.

U priopćenju Vatikana ne navode se pojedinosti 40-minutnog razgovora, no u njemu stoji da je tema Diazovog razgovora s diplomatima Svete Stolice bila trenutna situacija u njegovoj zemlji, s naglaskom na humanitarne aktivnosti Katoličke crkve u Kubi.

Čini se da se to odnosi na tešku financijsku situaciju u zemlji.

Kuba se suočava s dosad gotovo neviđenom gospodarskom krizom, a nedostaje joj hrane, goriva i lijekova, zbog čega je prošle godine rekordan broj ljudi emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

Diaz je podržao Papine napore da se osigura mir, sačuva okoliš, promovira nuklearno razoružavanje i zaštite siromašni, stoji u priopćenju kubanskog veleposlanstva.

Diaz, koji bi se također trebao sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom i dužnosnicima agencije Ujedinjenih naroda za hranu, rijetko posjećuje zapadne zemlje. Prošlog studenog je otputovao u Kinu i Rusiju kako bi se sastao s predsjednicima obiju zemalja.

Papa Franjo je Kubu posjetio 2015., gdje se susreo s bolesnim revolucionarnim vođom Fidelom Castrom, koji je preminuo 2016.

Desetak osoba koje se protive kubanskoj vladi održale su u vrijeme sastanka Pape i Diaza prosvjed blizu rijeke Tiber, nekoliko ulica od Vatikana. Namjeravali su prosvjedovati ispred Trga svetog Petra, no policija im to nije dozvolila.

Demonstranti su mahali kubanskim i talijanskim zastavama te tražili puštanje osoba, koje su nazvali političkim zatvorenicima. Držali su veliki transparent na kojem je pisalo: "Poštujte ljudska prava u Kubi".

Kuba, koja je pod komunističkom upravom, suočila se s oštrim kritikama skupina za ljudska prava, SAD-a i Europske unije nakon što je zatvorila stotine prosvjednika zbog nereda 11. srpnja 2021, najvećih od Castrove revolucije 1959.

Neki od onih koji su izašli na ulice, ljutih zbog prekida opskrbe električnom energijom i nestašica usred pandemije koronavirusa, izvikivali su "sloboda" i tražili promjenu vlasti.

Kubanske vlasti su rekle da su osobe zatvorene nakon demonstracija 2021. krive zbog remećenja javnog reda i mira, odupiranja uhićenju, pljačke i vandalizma. Vlasti nisu mnogo uzmaknule unatoč rastućem međunarodnom pritisku.

No, tijekom neuobičajenog posjeta Kubi ranije ove godine, kardinal Benjamin Stella, Papin izaslanik, rekao je da je s Diazom razgovarao o mogućem puštanju zatvorenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!