Papa se sastao s mitropolitom Antonijem nakon zbunjujuće izjave o mirovnoj misiji

03.05.2023.

17:36

Autor: Hina/HRT/A.V.

Papa Franjo i mitropolit Antonij

Papa Franjo i mitropolit Antonij

Foto: VATICAN MEDIA / via REUTERS

Papa Franjo u srijedu je razgovarao s najvišim članom Ruske pravoslavne crkve (RPC) nekoliko dana nakon što je dao intrigantnu, ali zbunjujuću izjavu o tome da je Vatikan uključen u misiju čija je svrha pokušati okončati rat u Ukrajini.

Mitropolit Antonij, broj dva u RPC-u, dobio je počasno mjesto na Franjinoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, a potom je prvi odveden da pozdravi Papu na kraju. Sveti Otac je dulje razgovarao s Antonijem nego s drugima.

Na povratku s putovanja u Mađarsku u nedjelju navečer, Franju je novinar upitao mogu li mađarski premijer Viktor Orban i dužnosnici RPC-a ubrzati mirovni proces u Ukrajini i organizirati sastanak Pape i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Misija je u tijeku, ali još nije javna. Kad bude javna, otkrit ću je, odgovorio je Papa.

Franjo je dodao da je o Ukrajini razgovarao s Orbanom i s mitropolitom Hilarionom, glavnim predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti i Antonijevim prethodnikom na čelu vanjskih odnosa RPC-a.

No čini se da su njegove riječi iznenadile i Kijev i Moskvu, pri čemu su i jedni i drugi rekli da ne znaju ništa o bilo kakvoj papinoj mirovnoj inicijativi koja se sprema.

Ni Papa ni vatikanski ured za tisak od tada nisu pojasnili komentare. Antonij je imao sastanke s drugim vatikanskim dužnosnicima, ali nije bilo jasno hoće li imati privatnu audijenciju s Papom tijekom posjeta Rimu.

Franjo (86) je ranije rekao da želi posjetiti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji.

Vrhovni poglavar RPC-a, patrijarh Kiril, bliski je Putinov saveznik i u potpunosti podupire rusku invaziju na Ukrajinu kao bedem protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se s Papom u Vatikanu prošli tjedan i rekao da je razgovarao o "formuli mira" koju je iznio predsjednik Volodimir Zelenski. Također je rekao da je ponovio poziv Papi da posjeti Kijev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!