Papa se u Mađarskoj susreo sa siromašnima, izbjeglicama i mladima

29.04.2023.

19:35

Autor: Emina Dabo Hunjak/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Papa Franjo u Mađarskoj

Papa Franjo u Mađarskoj

Foto: REMO CASILLI / REUTERS

Drugi je dan posjeta pape Franje Mađarskoj. U crkvi svete Elizabete u središtu Budimpešte - susreo se s oko 600 siromaha i izbjeglica, većinom iz Ukrajine. Poslijepodne Sveti Otac održao je govor ispred 11 tisuća mladih. 

Iz Budimpešte se za središnji Dnevnik HTV-a javila Emina Dabo Hunjak


Papa- neumorni zagovornik otvorenosti


Kao neumorni zagovornik otvorenosti prema drugima i drukčijima, papa Franjo sastao se sa siromašnima i izbjeglicama, uglavnom iz Ukrajine, u neogotičkoj crkvi svete Elizabete Ugarske u središtu Budimpešte. Papa koristi svaku priliku da pozove na mir u toj zemlje, a ukrajinskim izbjeglicama, kojih je u Mađarskoj oko 35 tisuća, poželio je da se što prije vrate kući, a Mađarima zahvalio na gostoprimstvu.   

- Hvala i vama što ste ih prihvatili toliko izbjeglica iz Ukrajine ne samo s velikodušnošću nego i s entuzijazmom, rekao je papa Franjo

Neki od izbjeglica prenijeli su papi svoje iskustvo progona, straha i bijega od ratnih strahota. Papa je rekao da je dirnut njihovim iskustvima i pozvao da se iskorijeni zlo ravnodušnosti, naglasivši da crkva treba govoriti jezikom milosrđa. 

- U središtu evanđelja su siromašni i potrebiti. Isus je došao donijeti radosnu vijest siromasima. Za nas je pomaganje siromašnima izazov, jer se naša vjera ne može pretvoriti u duhovni egoizam ili protiv života. 

Uz izbjeglice iz Ukrajine, u crkvi svete Elizabete bilo je i mnogo migranata iz drugih zemalja te pripadnici mađarske romske zajednice.

- Patji, patji vasa. To je na našem romskom jeziku znači najveće poštovanje, a njega možemo izraziti Njegovoj Svetosti tako da dovedemo što više vjernika gdje se god pojavi, kazao je pripadnik mađarske romske zajednice Csaba Kovesi

- Budući da je Mađarska katolička i kalvinistička zemlja, mislim da će mađarski narod obratiti pozornost na njegove riječi i poslušati ga, rekla je Viktorija Kalinčuk, izbjeglica iz Ukrajine. 

Franjo je posjetio i centar za slabovidnu i djecu s poteškoćama u razvoju. Poslušao je kako izvode glazbu uglavnom mađarskih skladatelja. Sveci ne bježe od stvarnosti, nego nastoje poboljšati život drugih, rekao je Papa.

Papu je zatim u sportskoj areni u Budimpešti, gdje je priređen bogat glazbeni i kulturni program, euforično dočekalo 11 000 mladih. 

- Njegov posjet je za mene velika čast, što bi nama mladima moglo dati neku vrstu misije, rekao je Milan Mudra.

- Mislim da je ovo vrlo značajan događaj jer ne samo da Papa postaje puno bliži mađarskom narodu i mladima, nego i cijela Katolička crkva, primijetila je Reka Palkovics

Papa je mladima poručio da budu aktivni i da se ne boje, da iskoriste svoje talente, a ako žele uspjeti, poručio je, ne smiju biti samotnjaci, već djelovati u zajednici s drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!