16:17 / 06.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Papa spreman otići u Moskvu na sastanak s patrijarhom Kirilom

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Alessandro Di Meo / via Reuters

Papa Franjo izjavio je da je spreman otići u Moskvu na idući sastanak s patrijarhom Kirilom, što bi bio prvi put da neki Papa putuje u glavni grad Rusije.

Susret Franje i Kirila na Kubi 2016. bio je prvi sastanak Pape i poglavara Ruske Pravoslavne Crkve od crkvenog raskola 1054.

Obje su strane rekle da su spremne raditi na ujedinjenju, ali ne slažu se u pogledu teologije i buduće uloge Pape u ponovno ujedinjenoj crkvi.

- Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom, rekao je Franjo novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Cipru i Grčkoj.

Dodao je da bi ovaj tjedan u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.

Uobičajeno je da Papa odlazi u posjet državama na poziv vjerskih i državnih vlasti, što znači da bi Franju u posjet Rusiji trebao pozvati i predsjednik Vladimir Putin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!