15:05 / 27.08.2018.

Autor: HRT

Papa šuti na optužujuće pismo

-

-

Foto: - / -

Papa Franjo odbio je odgovoriti na tvrdnje bivšeg vatikanskog diplomata da je prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja.
Papa Franjo odbio je odgovoriti na tvrdnje bivšeg vatikanskog diplomata da je prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Nadbiskup Carlo Maria Vigano optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje. Svetog Oca je pozvao da zbog tog propusta i sam napusti dužnost.

Papu su novinari o tim optužbama pitali na letu prema Rimu iz Irske koju je posjetio tijekom vikenda. Franjo je odgovorio kako neće odgovoriti ni jednu riječ iz pisma nadbiskupa Vigana te poručio novinarima da pažljivo pročitaju Viganovih 11 stranica i procijene sami.

Isprika Pape za mračne epizode irskog klera

Objava pisma poklopila se s papinim osvrtom na seksualno zlostavljanje među klerom tijekom posjete Irskoj, zbog čega neki tvrde da se radi o koordiniranom napadu tradicionalista iz katoličke hijerarhije na njega.

McCarrick (88) je u srpnju postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao ostavku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Posljednji put je neki kardinal napustio dužnost 1927. godine zbog političkog neslaganja s Vatikanom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!