15:30 / 08.10.2018.

Autor: I.M./Hina

Papa traži pomoć katolika u borbi protiv sotone

-

-

Foto: - / -

Crkva je trenutno pogođena nizom skandala zlostavljanja, od Njemačke, preko Sjedinjenih Država do Čilea. U isto vrijeme jača i polarizacija između konzervativaca i liberala unutar Crkve.
Vrag je živ i zdrav i radi prekovremeno kako bi potkopao Katoličku Crkvu, rekao je papa Franjo. Papa je stoga pozvao svjetske katolike na posebnu molitvu u listopadu kako bi ga pobijedili.

"Crkva treba biti spašena od napada zloćudnog, velikog tužitelja, a u isto vrijeme biti svjesnija nego ikad svoje krivnje, pogrešaka i zlostavljanja počinjenih u sadašnjosti i prošlosti", napisao je papa u Poruci 29. rujna. 

Otkad je postao Papa 2013. Franjo je davao do znanja da vjeruje u postojanje vraga. U dokumentu iz travnja o svetosti u modernom svijetu spomenuo ga je više od deset puta. "Ne smijemo misliti o vragu kao o mitu, prikazi, simbolu, slikovitom izražavanju ili ideji. Ta bi nas pogreška dovela do manjeg opreza, bezbrižnosti i veće ranjivosti", napisao je u tom dokumentu. 

Crkva je trenutno pogođena nizom skandala zlostavljanja, od Njemačke, preko Sjedinjenih Država do Čilea. U isto vrijeme jača i polarizacija između konzervativaca i liberala unutar Crkve. 

Isprika Pape za mračne epizode irskog klera

Franjin izraz "veliki tužitelj" u opisivanju sotone razljutio je jednog od njegovih najvećih kritičara, nadbiskupa Carla Mariu Vigana, bivšeg veleposlanika Svete Stolice u Washingtonu. 

U 11 stranica dugom priopćenju objavljenom 26. kolovoza Vigano je iznio niz optužbi protiv pape i niza vatikanskih i američkih crkvenih dužnosnika. Vigano je zaključio da je bivši šef izdvojio njega kao zamaskiranog vraga, pa je u idućoj izjavi rekao kako ga je Franjo "usporedio s velikim tužiteljem, sotonom, koji sije skandale i podjele u Crkvi, no da nije izgovorio njegovo ime". 

Visoki vatikanski dužnosnik jučer je u otvorenom pismu optužio Vigana da izvodi politički napad "bez stvarnih temelja" te je točku po točku osporio njegove optužbe protiv Pape. Franjo je u borbi protiv sotone zatražio i pomoć arkanđela Svetog Mihaela koji se u Bibliji nekoliko puta spominje kao vođa anđela koji su izbacili Lucifera iz raja.

Od katolika se traži da u listopadu mole krunicu svakodnevno i da zaključe molitvom Svetom Mihovilu koja je čitana na misama do 1964. godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!