Papa traži veću pomoć za žrtve svećeničkog zlostavljanja

05.05.2023.

17:40

Autor: Hina/HRT

Papa s članovima Komisije za zaštitu maloljetnika

Papa s članovima Komisije za zaštitu maloljetnika

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo zatražio je u petak veću pomoć za žrtve svećeničkog spolnog zlostavljanja u zemljama u razvoju.

Papa je to rekao na sastanku s članovima svoje veoma kritizirane komisije za zaštitu maloljetnika.

Papa je 2014. osnovao tu komisiju kao odgovor na skandal sa svećenicima pedofilima koji je teško potresao Crkvu.

Sveti Otac je u petak ponovno kritizirao "loše upravljanje crkvenih čelnika tom krizom".

- Nemojte se obeshrabriti kada izgleda da se malo toga mijenja nabolje. Ustrajte i radite dalje, rekao je novim članovima te komisije.

Posebno teško u Africi, Aziji i Južnoj Americi


Izdvojio je probleme u Africi, Aziji i Južnoj Americi gdje žrtve ne dobivaju jednaku pomoć kao na sjevernoj hemisferi i gdje programi za obrazovanje svećenika nisu dostatni.

- Normalno je da u najprosperitetnijim regijama svijeta postoje programi prevencije koji su dobro strukturirani i financirani, gdje su žrtve i njihove obitelji poštovane, a u drugim dijelovima svijeta žrtve pate u tišini, možda odbačene i stigmatizirane kada pokušaju progovoriti o nasilju koje su doživjele, rekao je.

Pontifikalna komisija susreće se s problemima od svojeg osnutka. U ožujku je otišao najutjecajniji član Hans Zollner, optuživši komisiju za strukturne probleme i manjak transparentnosti.

Papa ju je pokušao osnažiti integrirajući je u vatikanski odjel za svećeničko spolno zlostavljanje. Komisija je u travnju sklopila i novi sporazum s vatikanskim ministarstvom za evangelizaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!