Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800.000 mladih

04.08.2023.

22:02

Autor: HRT/Hina

Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800.000 mladih

Papa u Lisabonu predvodio Križni put s 800.000 mladih

Foto: JOSE SENA GOULAO / REUTERS

Papa Franjo je u Lisabonu predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je sudjelovalo 800.000 mladih katolika, trećeg dana svog pohoda Portugalu, gdje se održava Svjetski dan mladih (SDM).


Kao i dan ranije, Sveti Otac kojemu je 86 godina, u petak predvečer se "papamobilom" malo dulje vozio kroz park Eduarda VII. u središtu portugalskog glavnog grada, gdje je bio dočekan zastavama brojnih zemalja i povicima oduševljenja, zaustavivši se nekoliko puta kako bi blagoslovio malu djecu.

Nakon toga je predvodio pobožnost Križnog puta u kojoj je kroz umjetničku izvedbu istaknuta zabrinutost mladog naraštaja zbog "nekontrolirane potrošnje prirodnih bogatstava, izumiranja vrsta i uništavanja šuma".

Pobožnosti je prisustvovalo oko 800.000 ljudi, procijenile su mjesne vlasti.

- Papa je došao radi nas, pošao je na put premda je bolestan, mogao je reći: 'Neću doći'. Potrudio se doći kako bi se susreo s mladima ovdje, rekla je za AFP Clemence De La Guerrande (17), Francuskinja iz Rouena.

Ranije je argentinski isusovac ručao s desetero mladih različitih nacionalnosti u Apostolskoj nuncijaturi, veleposlanstvu Svete Stolice u Portugalu, gdje boravi tijekom svog pohoda toj zemlji.

Tijekom dopodneva je ispovjedio troje mladih i zatim se sastao s predstavnicima dobrotvornih udruga.

Jorge Bergoglio se tijekom svog posjeta Portugalu, koji je najdulji posjet nekog pape toj zemlji, dotaknuo mnogih tema: ekologije, društvenih mreža, rata u Ukrajini, pedofilije.

Papa će u subotu ujutro otputovati u Fatimu, jedno od najposjećenijih marijanskih svetišta u svijetu, a potom će predvoditi bdjenje u parku u Lisabonu na kojemu se očekuje milijun ljudi, rekli su organizatori.

Nakon Rio de Janeira (2013.), Krakova (2016.) i Paname (2019.), ovo je četvrti SDM u pontifikatu pape Franje koji je tijekom boravka u Portugalu bio dobro raspoložen i u dobroj formi, unatoč sve slabijem zdravlju. Od 2021. triput je bio u bolnici i sada se kreće u invalidskim kolicima ili uz pomoć štapa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!