Papa Duginu nazvao nevinom žrtvom rata, stigla reakcija ukrajinskog veleposlanstva

24.08.2022.

Zadnja izmjena 14:07

Autor: M.Š./Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo je u srijedu pozvao na "konkretne korake" koji bi doveli do okončanja rata u Ukrajini i spriječili opasnost od nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižja.

IAEA, UN-ova agencija za nuklearni nadzor, u utorak je izvijestila da će za nekoliko dana posjetiti elektranu u Ukrajini koju su zauzeli Rusi, ako uspiju pregovori o nesmetanom pristupu.

Rusija i Ukrajina opetovano se međusobno optužuju za pucnjavu na taj objekt, najveći te vrste u Europi, koji su promoskovske snage preuzele nedugo nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače. Ujedinjeni narodi pozvali su na demilitarizaciju područja.

- Nadam se da će se poduzeti konkretni koraci koji će omogućiti da se okonča rat i da se izbjegne opasnost od nuklearne katastrofe u Zaporižji, rekao je Franjo na svojoj tjednoj općoj audijenciji.

Sveti Otac je osudio ratove, nazvavši ih "ludošću" te je spomenuo pogibiju Darije Dugine, kćeri istaknutoga ruskog ultranacionalista, u eksploziji automobila bombe nedaleko od Moskve u subotu.

- Nevini plaćaju u ratu, nevini, rekao je.

Moskva je za njezino ubojstvo okrivila ukrajinske agente, što Kijev negira.

Franjo je trgovce oružjem koji profitiraju od rata nazvao "delinkventima koji ubijaju čovječanstvo".

Kritike ukrajinskog veleposlanika

Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu u srijedu je kritizirao papu Franju zbog toga što je Darju Duginu, kćer istaknutog ruskog ultranacionalista koja je ubijena u eksploziji autobombe pored Moskve, nazvao nedužnom žrtvom rata.

Vrlo je neobično da veleposlanici u Vatikanu javno kritiziraju papu.

- Nedužni plaćaju za rat, rekao je Franjo ranije na općoj audijenciji u srijedu u rečenici u kojoj se osvrnuo na "onu jadnu djevojku koju je raznijela bomba postavljena ispod sjedala automobila u Moskvi".

Rusija je za ubojstvo okrivila ukrajinske agente, što Kijev negira.

Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici Andrij Juraš u tvitu je napisao da su Papine riječi "razočaravajuće".

- Kako (je) moguće spominjati jednog od ideologa (ruskog) imperijalizma kao nevinu žrtvu? Ubili su je Rusi, rekao je.

Franjo je rat nazvao "ludilom". Rekao je da su ukrajinska i ruska djeca ubijena i da "biti siroče ne poznaje nacionalnost".

Juraš je u tvitu napisao: "Ne može se govoriti u istim kategorijama o agresoru i žrtvi, silovatelju i silovanom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!