07:55 / 12.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Papa uputio tradicionalnu poruku 'Urbi et orbi'

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih.
Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva - Kristovo uskrsnuće od mrtvih. Papa Franjo vodio je uskrsnu misu u praznoj bazilici svetog Petra, a nakon nje vjernicima diljem svijeta uputio tradicionalnu poruku 'Urbi et orbi'.

- Uskrs, drugačiji od svih koje pamtimo
 

- Draga braćo i sestre, sretan Uskrs! Ovih tjedana život milijuna osoba naglo je promijenjen. Ostati u kući za mnoge je bila prigoda za razmišljanje, za zaustavljanje mahnitog ritma života, da budu sa svojim dragima i uživaju u njihovu društvu. Međutim, za mnoge je također vrijeme brige za budućnost koja se pokazuje neizvjesnom. Za rizik od gubitka posla i za druge posljedice koje aktualna kriza nosi sa sobom. Ohrabrujem one koji imaju političku odgovornost da se aktivno zauzmu za zajedničko dobro građana, osiguravajući sredstva i instrumente potrebne da svi vode dostojanstven život, poručio je Papa.

Papa Franjo u uskrsnoj poruci svoje je misli uputio svima pogođenima bolešću COVID-19,  bolesnima, umrlima i njihovim obiteljima, pozvao je svijet da ušutka oružje, ublaži sankcije i otpiše dugove siromašnim državama kako bi se suprotstavile epidemiji, a posebno je upozorio Europsku uniju.

Svijet zahvaćen pandemijom, "koja stavlja našu veliku ljudsku obitelj na golemu kušnju", pozvao je da na to iskušenje odgovori "zaraznom nadom".
U svojoj uskrsnoj poruci "Urbi et orbi" papa Franjo je pozvao na ublažavanje međunarodnih sankcija i velikodušno smanjenje duga zemljama u razvoju kako bi se svim državama pomoglo u suočavanju s posljedicama pandemije izazvane koronavirusom.

- Neka se međunarodne sankcije ublaže jer upravo one otežavaju zemljama kojima su nametnute da na primjeren način pomognu svojim građanima, poručio je papa Franjo.

- I neka sve nacije budu u mogućnosti da zadovolje svoje trenutačno najveće potrebe na način da im se smanji, a možda i oprosti, dug koji opterećuje ?ravnotežu vrijednosti najsiromašnijih naroda, dodao je Papa.

Spomenuo je i "epohalni izazov" koji je pred Europskom unijom, pozvavši tu instituciju da "ne prpousti prigodu za nastavak iskazivanja solidarnosti, okrećući se inovativnim rješenjima" te je pozvao na prekid svih ratova, terorističkih napada i patnji u cijelome svijetu.Spomen Kristova uskrsnuća diljem zemlje slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vjernika da u svojim crkvama sudjeluju u misnim slavljima i liturgijskim obredima organizirani su prijenosi svetih misa na televizijskim i radiopostajama te društvenim mrežama.Papa Franjo održao je u subotu navečer vazmeno bdjenje u praznoj bazilici sv. Petra. Na prvoj misi kojom se slavi Isusovo uskrsnuće, u vatikanskoj crkvi koja prima desetke tisuća ljudi, bilo je tek nekoliko vjerskih dužnosnika i vjernika. Bazilika je zatvorena zbog epidemije izazvane koronavirusom.

Pogledajte i razgovor s paterom Antom Gavrićem u Temi dana HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!