Papa usporedio ukrajinske patnje s nacističkom operacijom u II. svjetskom ratu

07.12.2022.

14:04

Autor: HRT/Hina/Reuters

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo je usporedio je rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je, u prvom dijelu Drugoga svjetskog rata, ubijeno oko dva milijuna ljudi, uglavnom Židova. Obraćajući se na ovotjednoj općoj audijenciji poljskim hodočasnicima Franjo je istaknuo da je Katoličko sveučilište u Lublinu u Poljskoj nedavno obilježilo godišnjicu operacije Reinhard. Bio je to kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji je obuhvaćao teritorij koji je danas na području Ukrajine.

- Neka sjećanja na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije za postizanjem mira, rekao je Sveti Otac, posebno spomenuvši operaciju "istrebljenja". A potom je skrenuo s napisanog teksta i dodao: "I povijest se tako ponavlja. Danas vidimo što se događa u Ukrajini."

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom vojnom operacijom" čija je svrha "denacificirati" zemlju i odande iskorijeniti nacionaliste, koje smatra opasnima. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat s ciljem otimanja teritorija od svoga prozapadno orijentiranog susjeda.

Otkako je u veljači započela invazija Franjo je u više navrata oštro osudio ruske poteze. Prošli mjesec je rekao da Ukrajinci trpe "mučeništvo zbog agresije", a posljedice rata na Ukrajince usporedio je s "užasnim genocidom" iz 30-ih godina, kada je zbog sovjetskog diktatora Josifa Staljina u zemlji zavladala glad.

Sveti Otac je u više navrata ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, no zbog njegovih oštrih kritika Rusije to je vrlo malo vjerojatno.

U prošlomjesečnom intervjuu za isusovački časopis' America' Franjo je govorio o, kako je rekao, okrutnostima ruskih vojnih snaga u Ukrajini.

- Općenito, najokrutniji su možda oni koji su porijeklom iz Rusije, ali ne drže do ruske tradicije, poput Čečena ili Burjata. U svakom slučaju napadač je ruska država, to je sasvim jasno, rekao je papa Franjo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Papine je komentare nazvao "nekršćanskima" i neshvatljivima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!