12:41 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Papa za status quo Jeruzalema i povratak sirijskih izbjeglica

-

-

Foto: - / -

Papa Franjo održao je tradicionalno obraćanje diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici. U svojem govoru iznio je preporuke svjetskim državnicima.
Papa Franjo održao je tradicionalno obraćanje diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici. U svojem govoru pozvao je na nastavak mirovnih inicijativa u Siriji kako bi se omogućio povratak brojnih sirijskih izbjeglica i ponovno se zauzeo za očuvanje statusa quo Jeruzalema."Važno je nastaviti, u konstruktivnom ozračju povećanog povjerenja između strana, s različitim tekućim mirovnim inicijativama u korist Sirije", naglasio je Papa. "Od vitalne je važnosti da se zaštite vjerske manjine među kojima se nalaze kršćani koji već stoljećima aktivno pridonose povijesti Sirije", naglasio je te dodao kako je važno da se mogu vratiti u domovinu brojne izbjeglice. Odao je priznanje Jordanu, Libanonu i Turskoj kao zemljama koje su izbjeglicama pružile sklonište. Papa je pozvao je na poštivanje "statusa quo Jeruzalema, svetog grada za kršćane, Židove i muslimane". Ponovivši apel već upućen u božićnoj poruci, Franjo je naglasio važnost "podrške svakoj inicijativi za dijalog na korejskom poluotoku kako bi se pronašli novi putevi za prevladavanje sadašnjih prepreka, povećalo obostrano povjerenje i zajamčila budućnost mira korejskom narodu i čitavom svijetu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!