14:49 / 25.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Papa žali za 130 nestalih u Mediteranu: to je trenutak sramote

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo je izrazio duboko žaljenje zbog nestanka 130 migranata u Mediteranu ovaj tjedan, a humanitarne udruge optužuju europske države da im nisu pritekle u pomoć. Rekao je da je nastupio trenutak "sramote" .

- Vrlo sam tužan zbog te tragedije koja se ponovno zadnjih dana dogodila u Mediteranu. Braćo i sestre, preispitajmo se svi zbog te zadnje u nizu tragedija. To je trenutak sramote - rekao je Papa vjernicima po završetku molitve Regina Coeli na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Nevladina udruga SOS Méditerranée u četvrtak je obavijestila da je uočila u vodama kod Libije desetak mrtvih tijela blizu gumenog čamca koji se prevrnuo, a kojim je isplovilo 130 osoba.

- Tih stotinu trideset migranata poginulo je u moru, to su ljudi, ljudski životi koji su čitava dva dana uzalud molili za pomoć. Za pomoć koja nije stizala - rekao je Papa.

- Molimo braćo i sestre za tolike koji i dalje umiru na tim dramatičnim putovanjima. Molimo i za oni koji mogu pomoći no radije skreću pogled. Molimo u tišini za njih - zaključio je Papa, veliki branitelj ljudskih prava migranata, izbjeglica i raseljenih osoba.

Nevladine humanitarne organizacije optužuju Europsku uniju da ne samo da ne pritječe u pomoć stradalima u Sredozemnom moru već i zato što priječi udruge u pokušajima da ih spase.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) od 21. travnja, najmanje 453 migranta utopila su se od 1. siječnja 2021. u pokušaju prelaska Sredozemnog mora, što je više nego trostruk broj u odnosu na isto razdoblje u 2020.

Safa Msehli iz IOM-a optužila je "države da su odbile djelovati kako bi spasile živote više od 100 ljudi".

Krijumčari migranata isplovljavaju uglavnom iz Tunisa te Libije, koja je godinama razdirana unutarnjim sukobima i postala je najveća izlazna luka afričkih migranata na putu za Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!