13:47 / 13.09.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Papa žali zbog europske podjele između individualnih prava i općeg dobra

Papa

Papa

Foto: David W Cerny / Reuters

Papa Franjo upozorio je u ponedjeljak u Slovačkoj na preveliku pozornost koja se pridaje individualnim pravima na štetu općeg dobra, usred jačanja nacionalizma i antiimigrantskog raspoloženja u istočnoj Europi.

Ovo je prvo putovanje 84-godišnjeg pape Franje od operacije debelog crijeva u srpnju i čini se da je u dobroj formi, piše Reuters.

- Još uvijek živ, našalio se Papa kada ga je reporter pitao kako se osjeća.

U prvom papinskom posjetu Slovačkoj od 2003., papa Franjo se vratio na temu koju je otvorio u nedjelju u Mađarskoj kad je rekao da bi nacije trebale izbjegavati sebični, obrambeni mentalitet, prisjećajući se komunističke prošlosti regije.

- U ovim zemljama je do prije samo nekoliko desetljeća jedini misaoni sustav (komunizam) gušio slobodu, rekao je Papa.

Naglasio je da danas postoji drugi misaoni sustav koji "svodi napredak na profit, a prava na individualne potrebe".

Papa Franjo obratio se slovačkoj predsjednici Zuzani Čaputovoj i drugim dužnosnicima i diplomatima u vrtu predsjedničke palače.

- Bratstvo je potrebno za sve nužniji proces (europske) integracije, dodao je Papa.

Čehoslovačka se raspala 1993. na nove dvije države, Češku i Slovačku, a slovačko i šire istočno europsko gospodarstvo otad je doživjelo procvat. Posljednjih godina međutim pokazuju snažan nacionalistički zazor prema sve više ilegalnih imigranata, najčešće muslimana s Bliskog istoka i Afganistana, naglašava Reuters.

Nezadovoljstvo istoka

Slovački susjedi, Mađarska i Poljska, sukobile su se s EU-om zbog migracija, reformi pravosuđa i ograničavanja medijskih sloboda.

Bruxelles je u rujnu rekao Poljskoj da osporavanje primata europskog prava nad nacionalnim zakonom blokira puštanje 57 milijardi eura za oporavak od posljedica pandemije covida-19.

Franjo je spomenuo Plan oporavka EU-a u ponedjeljak i rekao da se ljudi "nadaju gospodarskom napretku" koji bi taj plan trebao potaknuti.

Papa je više puta pozivao na europska rješenja migrantskih kriza i kritizirao vlade poput Mađarske koje nastoje odgovoriti na te krize jednostranim ili izolacionističkim akcijama.

Papa Franjo je u nedjelju u Budimpešti rekao da očuvanje duboko ukorijenjenog kršćanskog nasljeđa nacije ne isključuje stav dobrodošlice i brige za potrebite, u očitom odgovoru na stajalište nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana da bi useljavanje muslimana moglo uništiti baštinu te zemlje.

- Naš kršćanski pogled na druge odbija ih smatrati teretom ili problemom, već braćom i sestrama kojima treba pomoći i zaštititi ih, rekao je Papa u ponedjeljak.

Papa Franjo se potom uputio na sastanak s biskupima i ostalim vjerskim vođama Slovačke. Nakon toga će posjetiti prihvatilište za siromašne i susresti se predstavnicima slovačke židovske zajednice.

Vraća se u Rim u srijedu ujutro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!