Papa zatražio susret s Putinom u Moskvi zbog Ukrajine

03.05.2022.

09:53

Autor: V.G./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo rekao je u intervjuu objavljenom u utorak da je tražio sastanak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao zaustaviti rat u Ukrajini, ali nije dobio odgovor.

Papa je također rekao za talijanski list Corriere Della Sera da patrijarh Ruske pravoslavne Crkve Kiril, koji je dao punu podršku ratu, ne može postati Putinov ministrant.

Franjo, koji je bez presedana posjetio rusko veleposlanstvo kada je počeo rat, rekao je za novine da je oko tri tjedna nakon sukoba zamolio šefa vatikanske diplomacije da pošalje poruku Putinu.

Poruka je bila "da sam spreman ići u Moskvu. Svakako, bilo je potrebno da čelnik Kremlja dopusti ulaz. Još nismo dobili odgovor i još uvijek inzistiramo".

Dodao je: "Bojim se da Putin ne može i ne želi imati ovaj sastanak u ovom trenutku. Ali kako možete ne zaustaviti toliku brutalnost?"

Prije intervjua, Franjo (85) nije javno izričito spomenuo Rusiju ili Putina od početka invazije 24. veljače.

Ali nije ostavio nikakvu sumnju koju je stranu kritizirao, koristeći izraze kao što su neopravdana agresija i invazija te lamentirajući o zločinima protiv civila.

Upitan o putovanju u ukrajinsku prijestolnicu Kijev, za koje je Franjo rekao prošlog mjeseca da je moguće, papa je rekao da za sada neće ići.

- Prvo, moram ići u Moskvu, prvo moram sresti Putina... Činim što mogu. Kad bi Putin samo otvorio vrata, rekao je.

Napeti odnosi

Rat u Ukrajini zaoštrio je odnose između Vatikana i Ruske pravoslavne Crkve, te izazvao podjele među pravoslavnim kršćanima diljem svijeta.

Reuters je 11. travnja izvijestio da Vatikan razmatra produljenje papinog putovanja u Libanon od 12. do 13. lipnja za jedan dan kako bi se mogao sastati s Kirilom 14. lipnja u Jeruzalemu. No Franjo se kasnije odlučio da to ne učini.

Franjo je u intervjuu rekao da je patrijarh, kada je 16. ožujka imao 40-minutnu videokonferenciju s Kirilom, proveo pola susreta čitajući s lista papira "sva opravdanja za rat".

Moskva svoju akciju u Ukrajini opisuje kao "specijalnu operaciju" demilitarizacije i "denacifikacije" svog susjeda.

Kiril (75) vidi rat kao bedem protiv Zapada koji smatra dekadentnim, posebice zbog prihvaćanja homoseksualnosti.

- Mi (papa i Kiril) smo pastiri istog naroda Božjeg. Zato moramo tražiti putove mira, prekinuti vatru oružja. Patrijarh ne može postati Putinov ministrant, rekao je Franjo.

Papa je također rekao da mu je mađarski premijer, kada se 21. travnja susreo s Viktorom Orbanom, rekao da "Rusi imaju plan, da će sve završiti 9. svibnja", misleći na godišnjicu oslobođenja Rusije na kraju Drugog svjetskog rata..

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da godišnjica neće imati utjecaja na vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!