Papa: Kada žena dođe na dužnost u Vatikanu, sve se poboljša

06.11.2022.

Zadnja izmjena 22:15

Autor: HRT/Hina/J.L.

Papa Franjo odgovara na pitanja novinarke Bahreinske novinske agencije tijekom povratka u Rim iz Bahreina

Papa Franjo odgovara na pitanja novinarke Bahreinske novinske agencije tijekom povratka u Rim iz Bahreina

Foto: Maurizio Brambatti / REUTERS

Papa Franjo komentirao je društvena pitanja u zrakoplovu kojim se vraćao u Rim, nakon četverodnevnog puta u Bahrein. Rekao je da su žene koje je imenovao u Vatikanu dokazale da mogu biti bolje menadžerice od muškaraca i da u Rimokatoličkoj crkvi te društvu općenito ima previše muškog šovinizma.

- Primijetio sam, svaki put kad žena dođe na dužnost u Vatikanu, sve se poboljša. Žene su dar. Bog nije stvorio muškarca i dao mu psića da se igra s njim. Stvorio je muškarca i ženu. Društvo koje nije sposobno dopustiti ženama da imaju veće uloge, ne kreće se naprijed, kazao je Papa.

video thumb

Papa Franjo završio je putovanje u Bahrein posjetom najstarijoj katoličkoj crkvi u području Perzijskog zaljeva, poručivši biskupima, svećenicima i redovnicama da ostanu ujedinjeni u službi vjernicima u većinski muslimanskom području.

Posljednji događaj Papinog četverodnevnog posjeta zbio se u crkvi Presvetog srca, izgrađenoj 1939. godine na zemljištu koje je darovao tadašnji vladar, postavivši time Bahrein na put prema jednoj od najsusretljivijih država za nemuslimane u toj regiji.

Bahrein ima dvije katoličke crkve, uključujući modernu katedralu koja je najveća crkva na Arapskom poluotoku, a broji oko 160.000 katolika, od kojih su većina strani radnici. Mnogi katolici je također posjećuju iz susjedne Saudijske Arabije, u kojoj je nemuslimanima zabranjeno javno bogoslužje.

Franjo, koji pati od bolova u koljenu zbog kojih je morao koristiti kolica tijekom svog posjeta, lokalnim je katoličkim vođama rekao neka izbjegavaju podjele i svađe.

- Svjetske podjele, no također etničke, kulturne i vjerske razlike, ne smiju naštetiti ili dovesti u pitanje jedinstvo duha, poručio im je Papa.

Na kraju mise zahvalio je bahreinskom kralju Hamadu bin Isi Al Khalifi na izvrsnom gostoprimstvu.

Posjet poglavara Katoličke crkve, tek drugi takav posjet Arapskom poluotoku, skrenuo je pozornost na napetosti između bahreinske sunitske monarhije i šijitske oporbe koja optužuje vladu za kršenje ljudskih prava, što vlasti poriču.

Papa je naglasio važnost ljudskih prava u svom prvom obraćanju u Bahreinu, govoreći protiv smrtne kazne i pozivajući na osiguravanje poštovanja i brige za sve one koji se osjećaju na rubovima društva, poput imigranata i zatvorenika.

Stranci, uglavnom slabo plaćeni inozemni radnici, čine okosnicu gospodarstava zemalja bogatih naftom u tom području.

Tisuće katolika u Bahreinu i iz drugih zemalja oko Perzijskog zaljeva okupilo se na stadionu kako bi prisustvovali Papinoj misi u subotu.

Posjet pape Franje predstavlja nastavak njegove politike poboljšanja veza s islamskim svijetom nakon povijesnog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2019.

Na zatvaranju dijaloga između istoka i zapada, koji je organizirao Bahrein, Papa se usredotočio na ulogu religija u promociji mira i razoružanja. Rekao je da religijski vođe ne mogu podupirati ratove, referirajući se očito na patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Ranije se osvrnuo na zaboravljeni rat u Jemenu, gdje je sedam godina sukoba između koalicije predvođene Saudijskom Arabijom i proiranskih pobunjenika Hutija izazvalo strašnu humanitarnu krizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!