10:19 / 08.03.2021.

Autor: T.V./Hina

Papa završio posjet Iraku

Papa završio povijesni posjet Iraku

Papa završio povijesni posjet Iraku

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo u ponedjeljak je završio svoje povijesno putovanje u Irak, nakon što je posjetio ratom uništene gradove, susreo se s islamskim i kršćanskim čelnicima i propovijedao o miru i suživotu.

Franjo je još jednom mahnuo prije nego što je ušao u zrakoplov ukrašen zastavama Iraka i Vatikana. Do aviona je 84-godišnjeg Papu dopratio irački predsjednik Barham Salih.

Franjo, prvi papa koji je posjetio Irak, stigao je bliskoistočnu zemlju u petak. Obišao je četiri grada, uključujući Mosul, bivše uporište džihadističke skupine, tzv. Islamske države, kojega su dijelovi teško razoreni.

Održao je i međuvjerski susret u drevnom gradu Uru, domu Abrahama, vodio misu u Erbilu te se susreo s ocem Aylana Kurdija, dječaka koji se utopio pokušavajući stići u Europu i time postao simbol migrantske krize. Papa je Iračanima propovijedao kako je mir moćniji od rata. Irak će uvijek ostati sa mnom, u mome srcu, rekao je poglavar Svete Stolice, a prenosi Reuters.

Franjo, koji je šepao tijekom užurbanog putovanja, prvi je katolički čelnik koji se susreo s iračkim ajatolahom Alijem al-Sistanijem, glavnim šijitskim klerikom u državi. Iračani su pozdravili dolazak Pape, vjerujući da je to prilika da svijet u novom svjetlu vidi njihovu krizama pogođenu državu.

Irakom vlada kronično loše upravljanje i korupcija, a rašireno je i nasilje, povezano s invazijom Sjedinjenih Država prije 18 godina i rivalstvom te zapadne države sa susjednim Iranom.

U Iraku je nekad bilo više od milijun kršćana, a danas, nakon godina rata, vjerskog progona i ekonomskih kriza, ih je između 250 i 400 tisuća, prenosi agencija dpa.

Iran pozdravio Papin posjet Iraku

Iran je u ponedjeljak pozdravio povijesni posjet pape Franje Iraku kao "dobar i konstruktivan" i ocijenio da je to dokaz da je Irak postao "sigurna zemlja".

- Posjet Pape Iraku bio je jako pozitivan i jako važan, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Sad Khatibazadeh, tijekom konferencije za novinare u Teheranu.

- Irak je postao sigurna zemlja u koju se može organizirati jedno takvo dobro i konstruktivno putovanje, dodao je.

To je prva službena reakcija na posjet pape Franje Iraku, prvog Pape koji je posjetio tu zemlju razorenu ratovima.

Papa je iz Iraka otputovao u ponedjeljak ujutro nakon trodnevnog boravka tijekom kojeg se sastao s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vođom glavnine šijita u svijetu, inače podrijetlom iz Irana.

- Taj susret "pokazuje na svoj način međureligijski dijalog i približavanje religija, ocijenio je službeni Teheran, "u tome nema druge poruke osim dijaloga, mira i prijateljstva između religija i suradnje između civilizacija".Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!