Papa zbog problema s koljenom ne može uskoro posjetiti Kijev i Moskvu

05.09.2022.

18:13

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: VATICAN MEDIA / ipa-agency.net/IPA / PIXSELL

Papa Franjo neće moći posjetiti Moskvu i Kijev prije okupljanja vjerskih čelnika u Kazahstanu od 13.-15. rujna jer je to preporuka liječnika zbog njegovih problema s koljenom, rekao je CNN-u Portugal u intervjuu koji će biti u cijelosti prikazan kasnije u ponedjeljak.

U odlomku objavljenom na web stranici televizije, Franjo je upitan o svojim prethodno najavljenim planovima da posjeti Ukrajinu i Rusiju poslije svoga nedavnog puta u Kanadu, u svrhu poticanja dijaloga kako bi se okončalo neprijateljstvo između dvije zemlje.


- Sada ne mogu ići jer je zbog puta u Kanadu došlo do zastoja u oporavku koljena i liječnik mi je zabranio, rekavši: "Ne možete putovati prije Kazahstana", rekao je Franjo.


- No održavam kontakt telefonskim putem... Pratim situaciju sa svojom boli i svojim molitvama. No situacija je zaista tragična, istaknuo je Sveti Otac, dodajući da uvijek vjeruje da se stvari mogu riješiti dijalogom.


U intervjuu koji je Papa dao Reutersu u srpnju, rekao je da želi posjetiti Kijev, no također i Moskvu, čak i prije toga, kako bi se založio za mir.


Franjo bi trebao boraviti u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu, kako bi sudjelovao na VII. Kongresu čelnika svjetskih i tradicionalnih religija.


Franjo je implicitno optužio Rusiju za "oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam" u Ukrajini.


Vatikan je nedavno morao izgladiti zategnute odnose s Ukrajinom, nakon što je Franjo uznemirio Kijev time što je rusku ultra nacionalisticu Darju Duginu, koja je ubijena u eksploziji automobilske bombe u Moskvi, prozvao nevinom žrtvom rata.


Darja Dugina je bila kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina za koju su ruski mediji pisali da je podržavala ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!