Papa želi razjasniti nestanak djevojčice iz Vatikana prije 40 godina

12.04.2023.

00:46

Autor: P.F./Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Yara Nardi / REUTERS

U priči o jednoj od najdugovječnijih talijanskih tajni, nestanku djevojčice u Vatikanu prije 40 godina, otvoreno je novo poglavlje kada se njezin brat sastao s vatikanskim istražiteljem kojem je papa Franjo dao odriješene ruke u rješavanju tog slučaja.

U protekla četiri desetljeća otvarane su grobnice, ekshumirane kosti iz zaboravljenih grobova te kružile razne teorije urote u pokušajima da se razjasni što se dogodilo s Emanuelom Orlandi.

Kći vatikanskog zaposlenika, čija je obitelj živjela u Vatikanu, Emanuela Orlandi (15) nije se vratila kući 22. lipnja 1983. nakon glazbene škole u Rimu. Slučaj o kojem su se vodile istrage u Italiji i Vatikanu privukao je ponovno pozornost svijeta nakon što je potkraj prošle godine Netflix objavio seriju "Vatican Girl".

Glavni vatikanski tužitelj Alessandro Diddi ponovno je u siječnju otvorio istragu nakon što je naslijedio slučaj od svojeg umirovljenog prethodnika. U intervjuu za Corriere della Seru uoči sastanka Diddi je rekao kako papa Franjo želi da se otkrije istina bez ikakvih ograda. Rekao je da je Papa vrlo odlučan u vezi s tim.

Emanuelin stariji brat Pietro i obiteljska odvjetnica Lauro Sgro sastali su se s Diddijem u Vatikanu u utorak poslijepodne. Sastanak je trajao više od pet sati.

- Nadamo se da ćemo rasvijetliti tu epizodu i ispisati novu stranicu povijesti, rekla je Sgro novinarima nakon sastanka, ocijenivši da su otvorenost Vatikana i Papina odlučnost apsolutno pozitivni.

Teorija o Emanuelinu nestanku ne manjka. Talijanski mediji nagađali su 1980-ih da je bila oteta u pokušaju da se ishodi oslobađanje Mehmeta Alija Agce, Turčina zatvorenog 1981. zbog pokušaja ubojstva pape Ivana Pavle II., no to nije dokazano. Povezivalo ju je se i s grobom Enrica De Pedisa, mafijaša pokopanog u rimskoj bazilici. Njegov grob otvoren je 2012., ali ništa nije pronađeno, a u intervjuu za Corriere della Seru Diddi je rekao da se prevelika pozornost usmjeravala na moguću povezanost nestanka djevojčice s rimskim kriminalnim miljeom.

Godine 2019. obitelj Orlandi primila je anonimno pismo u kojem je pisalo da se njezino tijelo možda nalazi među mrtvima na Teutonskom groblju unutar vatikanskih zidina, u blizini kipa anđela koji drži knjigu s natpisom na latinskom "Requiescat in Pace". Otvorena su dva groba, no ništa nije pronađeno, čak ni kosti dviju princeza iz 19. stoljeća koje su ondje trebale biti pokopane. One su preseljene tijekom obnove, nekoliko desetljeća prije Orlandina rođenja.

Godine 2018. kosti pronađene tijekom obnove vatikanskog veleposlanstva u Rimu izazvale su ludilo u medijima koji su sugerirali da bi mogla biti riječ o Emanueli ili Mirelli Gregori, drugoj tinejdžerici koja je nestala iste godine. DNK testovi to nisu potvrdili.

Donji dom talijanskog parlamenta prošli je mjesec osnovao parlamentarno povjerenstvo koje će istražiti nestanak dviju djevojčica.

Policija nikada nije isključila mogućnost da je Orlandi možda bila oteta i ubijena iz razloga koji nisu bili povezani s Vatikanom ili je bila žrtva krijumčara ljudima. Sada bi imala 55 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!