17:13 / 20.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Papi se ne sviđaju ove vatikanske jaslice

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo pridružio se mnogima koji ne odobravaju neobične jaslice na Trgu sv. Petra - s astronautom i likom koji podsjeća na Dartha Vadera.
Papa Franjo pridružio se mnogima koji ne odobravaju neobične jaslice na Trgu sv. Petra, pozvavši posjetitelje da obiđu obližnju izložbu tradicionalnih jaslica. Prilikom svojeg posljednjeg nedjeljnog blagoslova i obraćanja vjernicima prije Božića, Papa je upozorio da je konzumerizam oteo Božić.

Govoreći sa svojeg prozora, Papa je dva puta pozvao posjetitelje da obiđu izložbu ispod kolonada na trgu gdje je postavljeno stotinu malih tradicionalnih jaslica. Nije ni spomenuo glavne jaslice na središnjem dijelu trga s velikim neobičnim keramičkim kipovima, među kojima su astronaut i lik koji podsjeća na Dartha Vadera iz "Ratova zvijezda".

Jaslice su meta velikih kritika medija i posjetitelja

Vatikan svake godine izlaže drugačije jaslice koje biraju njegove lokalne vlasti. Jaslice mu se doniraju. Ovogodišnje su izradili učenici i učitelji škole u Castelliu, talijanskom gradu poznatom po keramici. Izrađene su od 1965. do 1975.
Astronaut predstavlja slijetanja na Mjesec u tom razdoblju, navodi se u opisu za posjetitelje.

Papa je u govoru upozorio na opasnost frenetičnog konzumerizma tijekom božićnih blagdana pozivajući ljude da se sjete onih koji nemaju ništa. Konzumerizam je oteo Božić oduzevši nam ga, rekao je. Ne postoji konzumerizam u jaslicama u Betlehemu. Ondje postoje realnost, siromaštvo i ljubav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!