13:15 / 25.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Papin poziv na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate

-

-

Foto: - / -

Neka Sin Božji obnovi duh međunarodne suradnje tako da se svima osigura pristup cjepivu i liječenju, poručio je Papa.
Papa Franjo u božićnom je obraćanju poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizma ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granice.

➡️ Pjesma i darovi za bolesnu djecu i medicinsko osoblje
➡️ Božić - svetkovina Kristova rođenja
➡️ Božićne čestitke državnog vrha 
➡️ Božićna čestitka kardinala Bozanića 
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Za Dnevnik HTV-a Silvije Tomašević je rekao kako je Papa istaknuo da su zajedništvo i solidarnost koji su nam sada potrebniji nego ikada prije". Na solidarnost poziva ne samo u vezi s pandemijom koronavirusa, već i u ekonomiji.

- Rekao je i da konkurencija u ovo vrijeme nije dobra stvar u ekonomiji, već je potrebna suradnja.

Papa je i ove godine na Urbi et orbi spomenu krizna žarišta te napomenuo kako je pronalazak cjepiva svjetlo u tami te je iskazao nadu kako će svi u dobiti cjepivo pa i oni najsiromašniji, naglasio je papa.


Kao znak novih vremena svoju tradicionalnu poruku gradu i svijetu "Urbi et Orbi" Papa nije izgovorio s balkona bazilike sv. Petra pred desecima tisuća vjernika nego iz palače virtualno. Pandemija i njezine društvene i ekonomske posljedice dominirale su njegovim obraćanjem u kojemu je pozvao na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate zbog sukoba i humanitarnih kriza.- Neka Sin Božji među političarima obnovi duh međunarodne suradnje počevši od zdravstvene skrbi tako da se svima osigura pristup cjepivu i liječenju. Suočeni s izazovima koji ne poznaju granice, ne možemo podizati zidove. Svi smo u istom čamcu. U ovom povijesnom trenutku obilježenom ekološkom krizom i ozbiljnim ekonomskim i društvenim neravnotežama pogoršanim pandemijom najvažnije je da priznamo jedni druge kao braću i sestre, poručio je Papa.Pozvao je na konkretnu bratsku solidarnost koja izlazi iz okvira obitelji, etničke pripadnosti, religije, jezika i kulture. To se odnosi i na odnose između ljudi i naroda, poručio je Jorge Bergoglio u obraćanju gradu i svijetu. Taj poziv na solidarnost odnosi se "posebno na najranjivije ljude, bolesne i sve one koji su u ovim vremenima bez posla ili su u ozbiljnim problemima zbog ekonomskih posljedica pandemije, te također prema ženama koje, tijekom ovih mjeseci zatvaranja, pate od obiteljskog nasilja".

San o bratstvu suočen sa socijalno-ekonomskim nejednakostima, često suprotan "neoliberalnoj dogmi" predstavlja jednu od glavnih poruka gotovo osam godina pontifikata pape Franje. No sad je posebno često zastupljen u njegovim govorima od početka pandemije COVID-a.

- Moje su misli sada s obiteljima: onima koje se danas ne mogu okupiti, kao i onima koji moraju ostati u svojim domovima. Neka Božić bude prilika za sve da ponovno otkriju obitelj kao kolijevku života i vjere - mjesto na kojem se prigrli ljubav, dijalog, oprost, bratska solidarnost i dijeli radost, izvor mira za cjelokupno čovječanstvo, rekao je na kraju poruke.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!