13:59 / 30.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Pariz, Berlin, London žale zbog američke odluke o ukidanju izuzeća Iranu

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u subotu su kritizirale američku odluku.
Francuska, Njemačka i Velika Britanija u subotu su kritizirale američku odluku o ukidanju izuzeća za civilne nuklearne projekte u Iranu, kojima je cilj spriječiti razvoj nuklearnog oružja.

- Duboko žalimo zbog američke odluke o ukidanju tri izuzeća, objavile su u zajedničkoj izjavi tri europske države.

- Ti projekti iza kojih stoji Rezolucija 2231 Vijeća sigurnosti UN-a u interesu su neširenja oružja za sve, a međunarodnoj zajednici jamče sigurnu i miroljubivu provedbu iranskih nuklearnih aktivnosti, navode potpisnice kako prenosi AFP.

Na temelju ta tri izuzeća ruske, kineske i europske tvrtke mogu prerađivati tešku vodu proizvedenu u iranskom nuklearnom postrojenju u Araku prema odredbama međunarodnog nuklearnog sporazuma (The Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) koji je šest svjetskih sila 2015. sklopilo s Iranom.

- Duboko žalimo zbog odluke Sjedinjenih Država da ukinu tri izuzeća za ključne nuklearne projekte iz JCPOA (Međunarodni nuklearni sporazum s Iranom), a što uključuje modernizaciju reaktora u Araku, navode ministarstva vanjskih poslova triju zemalja.

Zajedničku izjavu supotpisao je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell.

Sjedinjene Države objavile su u srijedu da ukidaju izuzeća za iranski civilni nuklearni program koja su bila na snazi unatoč sankcijama što ih je  Washington nametnuo Iranu pošto je 2018. američki predsjednik Donald Trump povukao svoju zemlju iz JCPOA-e.

Francuska, Britanija i Njemačka supotpisnice su tog sporazuma uz Rusiju i Kinu. Najavile su da će se konzultirati sa svojim partnerima "kako bi procijenile posljedice američke odluke".

Konkretno, zemlje koje se nisu povukle iz sporazuma i sudjeluju u projektima nevojne namjere s Iranom mogle bi biti kažnjene američkim sankcijama ako se ne povuku. To se ponajprije odnosi na Rusiju.

Od svibnja 2019. Iran je slijedom američke jednostrane odluke o izlasku i sam postupno prestajao poštovati neke obveze iz tog sporazuma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!