14:37 / 05.06.2020.

Autor: Hina/HRT

Pariz zabranio prosvjed zbog Floydove smrti ispred američkog veleposlanstva

REUTERS/Gonzalo Fuentes

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: - / REUTERS

Pariška policijska uprava odlučila je zabraniti prosvjede zbog rizika od nereda i opasnosti za zdravlje na velikim skupovima zbog pandemije koronavirusa.
Francuska policija zabranila je prosvjede koji su se trebali održati ispred američke ambasade u Parizu u subotu, dok se širom svijeta održavaju prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda u Minneapolisu.

Pariška policijska uprava odlučila je zabraniti prosvjede zbog rizika od nereda i opasnosti za zdravlje na velikim skupovima zbog pandemije koronavirusa.

U srijedu je u francuskoj prijestolnici održan prosvjed unatoč policijskoj zabrani kada su se tisuće ljudi okupile unatoč policijskoj zabrani na skupu u spomen na Adama Traorea, 24-godišnjeg Francuza, crnca, koji je umro u policijskoj akciji 2016., a što su neki usporedili s Floydovom smrću.

• Policija u Buffalu gurnula 75-godišnjaka na tlo
• Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu zbog autorskih prava
• Otvoreno: SAD na rubu kaosa
• Svi živi bivši predsjednici SAD-a osudili rasizam, kritike Trumpu    
 Optužnica protiv još trojice policajaca koji su privodili Floyda!
• Ubojstvo Georgea Floyda: Veliki prosvjedi u Beču   

Nemiri su izbili diljem Sjedinjenih Država nakon ubojstva Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koji je umro nakon što mu je bjelački policajac 25. svibnja u Minneapolisu gotovo devet minuta koljenom pritiskao grlo, tijekom policijskog privođenja u kojemu on nije pružao otpor.

Zbog njegove smrti već 10 dana u SAD-u bukte prosvjedi i nemiri a demonstranti traže prestanak brutalnog policijskog postupanja kada su u pitanju Afroamerikanci te izražavaju ogorčenost zbog rasizma i policijskog nošenja teškog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!