Parlamentarni izbori na Kubi

11.03.2018.

10:07

Autor: S.M./HRT/Hina

default error photo
Sastav novog parlamenta bit će izabran danas, a 19. travnja parlament bi trebao birati novoga predsjednika države.
Na Kubi se održavaju opći izbori. Sastav novog parlamenta bit će izabran danas, a 19. travnja parlament bi trebao birati novoga predsjednika države.

Oko osam milijuna birača ima pravo glasovati za 605 mjesta u parlamentu. Na listama je isto toliko i kandidata.

Kubanci danas biraju i 1265 pokrajinskih zastupnika, prvi put nakon što je potkraj 2016. umro vođa revolucije iz 1959., Fidel Castro.

Kada se Fidelu 2006. pogoršalo zdravlje, njegov brat Raul Castro privremeno je preuzeo vlast, a predsjednikom je službeno postao 2008. godine. 

Raul Castro je lani objavio da neće tražiti treći mandat. Očekuje se da će novi predsjednik biti sadašnji potpredsjednik Miguel Diaz-Canel (57), inženjer i bivši ministar obrazovanja. Unatoč tome što pripada postrevolucionarnoj generaciji, od Diaz-Canela ne očekuje se da će provoditi dalekosežne reforme i uvoditi nove slobode. Ne samo da je poznat kao zagovornik kontinuiteta, nego bi ga mogao ograničavati i sam Castro koji će ostati na čelu Komunističke partije do idućeg kongresa 2021.

Castro želi i mjesto u parlamentu i očekuje se da će i dalje imati velik utjecaj na vojsku. Njegova vlada provela je ekonomske reforme koje su omogućile većem broju ljudi da osnuju male tvrtke, ali velika ograničenja za privatno poduzetništvo i dalje postoje.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa postrožila je restrikcije za putovanja na Kubu i poslovanje s tom zemljom nakon zatopljenja odnosa u vrijeme Baracka Obame. Washington inzistira da Kuba uvede višestranačku demokraciju i kapitalizam. Takvi prijedlozi ne nailaze na odobravanje Kubanaca, koji se boje da će ostati bez socijalnih beneficija i da će ih SAD izrabljivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!