08:31 / 29.02.2020.

Autor: T.V./Hina

Parlamentarni izbori u Slovačkoj

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: - / REUTERS

Slovaci su u subotu ujutro počeli glasati na parlamentarnim izborima kako bi izabrali novi parlament, u nadi da će se smanjiti korupcija koja se pripisuje prije svega populistima vlade na odlasku.
Slovaci su u subotu ujutro počeli glasati na parlamentarnim izborima kako bi izabrali novi parlament, u nadi da će se smanjiti korupcija koja se pripisuje prije svega populistima vlade na odlasku. Radi se o prvim izborima nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka i demonstracija protiv korupcije koje su slijedile.

Većina ispitivanja javnog mnijenja pokazuje da bi populistička stranka Smer-SD, kojoj je na čelu bivši premijer Robert Fico i koja je na vlasti, na izborima mogla biti druga, iza oporbene stranke desnog centra Obični ljudi (OLaNO) koja je borbu protiv korupcije stavila u središte svog programa.

Smer-SD pobijedio je na izborima 2016., ali je izgubio parlamentarnu većinu. Za formiranje sadašnje vlade morao je koalirati s malom strankom mađarske manjine Most i nacionalistima SNS-a.

Više od 4 milijuna Slovaka pozvano je na birališta gdje trebaju izabrati između 25 stranaka. Službeni rezultati bit će objavljeni u nedjelju.

Naručeno ubojstvo novinara Kuciaka i njegove zaručnice 21. veljače 2018. imalo je velik utjecaj na politički život u zemlji. Navodno ga je naručio poduzetnik sa snažnim vezama u politici kojemu se trenutačno sudi. Ono je bilo katalizator vala prosvjeda protiv raširene korupcije u zemlji.

Tadašnji premijer Robert Fico morao je odstupiti i njegovo je mjesto zauzeo njegov saveznik Peter Pellegrini.

Ubojstvo novinara potaknulo je velike prosvjede koji su, osim što su srušili s vlasti socijaldemokratskog premijera Fica, doveli na dužnost predsjednice države odvjetnicu i aktivisticu protiv korupcije Zuzanu Čaputovu.

Izbori u subotu mogli bi dovesti i do većih promjena, prognoziraju promatrači u Bratislavi, premda je njihov ishod neizvjestan s obzirom na fragmentiranost političke scene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!