13:06 / 22.11.2020.

Autor: Hina

Patrijarh Irinej pokopan u kripti hrama sv. Save u Beogradu

-

-

Foto: - / -

U kriptu hrama svetog Save u Beogradu položen je u nedjelju lijes s posmrtnim ostacima patrijarha srpskog Irineja, prvog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji će počivati u najvećoj bogomolji SPC-a.
U kriptu hrama svetog Save u Beogradu položen je u nedjelju lijes s posmrtnim ostacima patrijarha srpskog Irineja, prvog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji će počivati u najvećoj bogomolji SPC-a.

Liturgiju i opijelo danas je u hramu svetog Save predvodio po hirotoniji najstariji mitroplit SPC-a, dabrobosanski Hrizostom, a procesiji je, uz velikodostojnike SPC-a i pravoslavnih crkava u svijetu, te predstavnike vjerskih zajednica u Srbiji i diplomatskog zbora, nazočio i srbijanski državni vrh, te predstavnici Srba u regiji.

Ispred hrama okupilo se mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast srpskom patrijarhu čije je tijelo izloženo pod staklenim poklopcem.

Nakon opijela i govora vladike bačkog Irineja, od patrijarha su se oprostili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nadbiskup metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić uputio je 'sažalnicu Svetome arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u povodu smrti Njegove Svetosti, gospodina Irineja, patrijarha srpskog'.

- Saznavši da je svemogući Bog pozvao iz ovoga svijeta na drugu obalu života Njegovu Svetost, gospodina Irineja, arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, u molitvama sam povjerio Božjem milosrđu i ljubavi preminulog Patrijarha, da mu Gospodar života udijeli svoj mir i blaženu vječnost. A ovime izražavam duboku kršćansku sućut članovima Svetog arhijerejskog sinoda, mitropolitima i episkopima, svećenstvu i monaštvu te svim vjernicima Srpske pravoslavne Crkve. U zajedništvu vjere i nadi uskrsnuća s izrazima osobitog poštovanja u Gospodinu - napisao je kardinal Bozanić.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u COVID bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu.

Patrijarh Irinej 1. studenoga je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od bolesti COVID-19, a četiri dana kasnije primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

Srbijanska vlada u petak je proglasila trodnevnu žalost, a vjernici i poštovatelji su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve.
Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisala državna tijela.

Pogreb patrijarha Irineja izravno prenosi Radio-televizija Srbije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!