17:39 / 05.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Patrijarh Porfirije: Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku

Patrijarh srpski Porfirije

Patrijarh srpski Porfirije

Foto: Mateja Stanisavljevic / ATAImages/PIXSELL

Koronavirus je pedagoška opomena čovjeku da poštuje Božje zapovijedi i prirodu, poručio je danas srpski patrijarh Porfirije u božićnoj poslanici. 

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) tvrdi da je koronavirus rezultat nepoštivanja Boga i prirode.

- To je izraz pedagoške opomene čovjeku da se vrati zapovijedima Božjim, smatra Profirije.

- Jer kada se od prirode otima i kada se ne živi u suglasju s poretkom koji je Bog ustanovio, priroda prestaje biti čovjekovim miroljubivim staništem, istaknuo je čelnik Srpske Pravoslavne Crkve, ustvrdivši kako "priroda dugo pamti i trpi nepravdu, ali prije ili kasnije uzvraća udarcima".

- Prirodu, dakle, moramo poštivati, njegovati i čuvati kao najvrjedniji dar Božji, naglasio je patrijarh.

Porfirije u poslanici poziva i na zbližavanje ljudi.

- Priđimo jedni drugima jer smo potrebni jedni drugima, jer jedni bez drugih ne možemo, poručio je.

Pravoslavni vjernici Božić po julijanskom kalendaru slave u petak.

- U prazničnoj radosti, važno shvatiti da rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima, kaže Porfirije.

- Ne opterećujmo se pitanjem tko nam je sve bližnji, nego se umjesto procjene onoga šta nama drugi čine zapitajmo kome smo mi bližnji i što za druge mi činimo. Budimo, dakle, bližnji svakome na koga smo upućeni, pozvao je.

Poručio je i da se s "iznimnim poštivanjem" praznik Kristova rođenja čestita ponajprije "svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima", uz molitve "za bolne da što prije ozdrave i da zaraza koja je napala svijet prođe".

Zatražio je i "poštivanje razumnih mjera i preporuka" vlasti.

Poručio je i da "u prazničnoj radosti Božićnog dana" upućuje "očinske pozdrave i molitve" svim pravoslavnim Srbima u domovini i iseljeništvu, a posebno onima na Kosovu, "duhovnoj i nacionalnoj kolijevci".

- Njihova Majka Crkva sve dosad bila uz njih i da će uvijek biti, istaknuo je u božićnoj poslanici poglavar SPC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!