22:12 / 16.10.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Patrijarh Porfirije proturječi Dodiku: Sarajevo je predivan grad

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u Sarajevo koje je nazvao "predivnim" i "otvorenim gradom", posve suprotno atributima koje glavnome gradu BiH pripisuje čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Porfirije u Sarajevu sudjeluje na obljetnici svećeničke službe mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i u nedjelju bi trebao posjetiti Istočno Sarajevo koje je u sastavu Republike Srpske.

Do njegova prvog posjeta tom gradu otkako je imenovan patrijarhom dolazi u trenutku kada se BiH suočava s rastućom krizom zbog novih Dodikovih prijetnji otcjepljenjem RS-a.

Porfirije je na susretu s vjernicima u sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice biranim riječima govorio o Sarajevu.

- Moje je srce ispunjeno istinskom radošću... što sam u ovom, opet moram reći, predivnom gradu Sarajevu, u ovoj zemlji i na ovim prostorima, u gradu koji je optočen planinama i kao da je zarobljen u njima i zatvoren u sebe, a zapravo od svog nastanka veoma širokogrudan grad otvoren na sve četiri strane svijeta, u kojega su dolazili ljudi iz različitih krajeva i s razlilčitim iskustvima donosili darove u njega, a isto tako obogaćeni iz njega odlazili, kazao je Porfirije.

Takav doživljaj bosanskohercegovačke prijestolnice potpuno je suprotan Dodikovim izjavama koji Sarajevo naziva muslimanskim gradom i uspoređuje ga s Teheranom.

- To nije naš grad. Mi nemamo nikakvu aspiraciju na Sarajevo, volio bih da nikada ne moram ići tamo pa čak ni iz turističkih razloga, kazao je Dodik u kolovozu u intervju za rusku agenciju Sputnjik.

Čelnik pravoslavnih Srba glavni grad BiH opisao je kao zajednicu u kojoj su stoljećima zajednički živjeli narodi koji vjeruju u istog Boga, iako mu se mole na različite načine.

- Malo je gradova poput Sarajeva, u Europi ih gotovo nema, rekao je patrijarh i pozvao okupljenje vjernike da druge ljude prihvaćaju otvorena srca i kao prijatelje.

Neizravno je kritizirao sve one koji potiču podjele među ljudima u BiH, istaknuvši kako povijest Sarajeva uči da su oni nakon svakog promašaja i pada ipak razumjeli da su potrebni jedni drugima i da trebaju zajednički ići dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!