Patrušev optužio SAD za nuklearno i biološko oružje u Europi te ubojstva u Rusiji

19.05.2023.

15:17

Autor: Hina/HRT/R.S.

Nikolaj Patrušev

Nikolaj Patrušev

Foto: - / Reuters

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.


- SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine, kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi TASS.

Radioaktivni oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje.

Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru. 

Amerikanci ističu da podupiru 'zajedničke demokratske vrijednosti', a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini, rekao je Patrušev. 

- Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama tako u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem, ironizirao je.

- Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Europi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti, rekao je Patrušev.

Ranije ovaj tjedan ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Ubojstva ruskih nacionalista


Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u kolovozu tako što je u njen automobil postavljena bomba.

Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe.

Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog listopada, dok je Zapad optužila za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u rujnu.

Patrušev je kazao da su svi napadi "planirani i izvedeni u koordinaciji s američkim specijalnim službama", prenosi TASS.

SAD i Velika Britanija odbacuju ruske navode o umiješanosti u sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od glavnih Putinovih infrastrukturnih projekata.

Patrušev, nekoć sovjetski špijun kojega Putin poznaje od 1970-ih, optužio je "Anglosaksonce" za sabotažu Sjevernog toka, što je nazvao terorističkim napadom.

Diplomati smatraju da Patrušev ima velik utjecaj na Putina, dok njegovi stavovi i izjave daju uvid u način razmišljanja u Kremlju.

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijen Dugina, izvijestio je New York Times u listopadu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!