O aktualnom stanju u SAD-u iz prve ruke

31.01.2022.

08:48

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.K./HRT

Renee Pea, generalna konzulica RH u Los Angelesu

Renee Pea, generalna konzulica RH u Los Angelesu

Foto: Bing Guan / Reuters/Dobro jutro, Hrvatska

Više od 63 posto ukupne populacije SAD-a potpuno je cijepljeno, a ukupno je prijavljeno više od 874.000 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19. Renee Pea, generalna konzulica RH u Los Angelesu za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" komentirala je kako se primjećuje pad broja novozaraženih. Prije dva tjedna taj je broj bio oko 40 tisuća dnevno u gradu Los Angelesu. Kako kaže, danas su brojke puno manje pa se kreću oko 16 tisuća. Smrtnih slučajeva je oko 60 dnevno.- Za putovanja odluke se donose na federalnoj razini, ali za ostale odluke svaki grad za sebe donosi mjere. Mjere su trenutno slične u većini gradova i okruga. Maske se nose uvijek i nigdje se ne može ući bez COVID potvrde. Negdje se uz potvrdu traži i testiranje ne starije od 24 sata, istaknula je.

Naglašava kako je u školama dosta dobra situacija, iako se zna dogoditi da razredi moraju u izolaciju i tada se nastava održava online. Na sveučilišta se ne može ući bez COVID potvrde, što znači da svi studenti moraju biti cijepljeni.

Konzulica je istaknula i kako je najavljena "normalna" manifestacija dodjele nagrade Oscar te da se ona vraća kući u svoju Dolby arenu. Još se ne znaju restrikcije što se tiče broja ljudi na manifestaciji.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!