08:50 / 12.04.2018.

Autor: S.M./Hina

Pedofilija u Čileu: Papa priznao velike pogreške u procjeni

Foto: twitter @The_Tablet

Foto: twitter @The_Tablet

Foto: - / -

U pismu čileanskim biskupima koje je sinoć objavila Sveta Stolica, Papa kaže da ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.
Papa Franjo priznao je jučer da je napravio "velike pogreške" u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo. 

U pismu čileanskim biskupima koje je sinoć objavila Sveta Stolica, Papa kaže da ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.

Izvješće predano Papi sadržava 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu. 

Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja, Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičenoga da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici. Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-tih i 90-ih. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.

Papa se zatim ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a nakon toga poslao u Čile i uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava. U pismu upućenom 32 čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio jučer, nema, međutim, nikakvog posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa. "Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike pogreške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija", piše Papa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!