13:29 / 05.03.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Pejčinović Burić: Izbor legitimnih predstavnika ključ opstojnosti Hrvata u BiH

-

-

Foto: - / -

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinovič Burić sastala se u Mostaru s Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH.
Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić rekla je u Mostaru, uoči sutrašnjeg trilateralnog susreta predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH da europski put vodi pomirenju država regije.

Mislimo da je europski put pravi put i put pomirenja, izgradnja nove zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje. Ideja toga sastanka je da se vidi u kojem kontekstu možemo raditi na dobrobiti sve tri države, izjavila je ministrica Pejčinović Burić nakon razgovora s vodstvom Sveučilišta u Mostaru.

Pojasnila je da europski put omogućava napredak svih država te izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Izrazila je spremnost poduprijeti put BiH i Srbije prema EU u čemu Hrvatska ima veliko iskustvo. Taj je put transformativni za sve nas koji smo u prošlosti nažalost prošli rat i ratove na ovim prostorima, dodala je. Kazala je i da sutra neće biti razgovora o optužbama srbijanskog šefa diplomacije za navodno relativiziranje ustaških zločina, kao i incidentu s izložbom o logoru Jasenovcu u UN-u.

Trilaterala u Mostaru - predsjednici Hrvatske, Srbije i BiH

U Mostaru će se sutra sastati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, troje članova Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Kasnije će im se priključiti i šefovi diplomacije Marija Pejčinović Burić, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i kolega iz BiH Igor Crnadak.

HRT-ov novinar Branimir Farkaš izjavio je za Dnevnik 3 da će trilateralni sastanci početi u podne.


Pejčinović Burić nakon susreta s Čovićem: Ne može se izigravati volja birača

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinovič Burić sastala se u Mostaru s Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Izjavila je tom prigodom kako smatra da je legitimna predstavljenost hrvatskog naroda u ovome trenutku ključ opstojnosti Hrvata u BiH. Mogućnost da Hrvati biraju svoje predstavnike leži u samome Ustavu BiH, leži u korijenima Daytonskog sporazuma. Mora se vratiti tim izvorišnim postavkama, rekla je ministrica Pejčinović-Burić. Pri tome je istaknula kako to podrazumijeva da se ne može izigravati volja birača. Ako je hrvatski član Predsjedništva, onda ga trebaju birati Hrvati, istaknula je.

Podsjetila je da su sličnu poruku vlastima u BiH uputili i nedavno visoki dužnosnici EU prigodom predaje odgovora na upitnik, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.

Ministrica Pejčinović Burić susrela se i s rektorom Sveučilišta u tome gradu Zoranom Tomićem, ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta Ivanom Vukojom, te posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i razgovarala s ravnateljem Antom Kvesićem. 

Govoreći o susretu s rektorom Sveučilišta u Mostaru Zoranom Tomićem, ministrica je Pejčinović Burić istaknula je da je sveučilište stožerna institucija Hrvata u BiH. Vjerujemo da opstanak i ostanak Hrvata na ovim prostorima upravo ovisi od mogućnostima u području obrazovanja, a napose visokog obrazovanja  kao što je sveučilište. Vjerujemo da sveučilište treba ojačati kao jedino sveučilište izvan RH na kojemu se nastava odvija na hrvatskom jeziku, rekla je ministrica.

Kazala je i da je Vlada RH financirala izgradnju sveučilišnog kampusa sa 183 milijuna kuna, te da je lani  za tu visokoškolsku ustanovu izdvojeno 5 milijuna kuna. Dodala je kako je istodobno Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru dobilo dva milijuna kuna, a Sveučilišne bolnica 40 milijuna kuna pomoći iz RH. Potpora Hrvatima je ujedno potpora BiH jer se u bolnici ne liječe samo Hrvati ili na sveučilištu obrazuju samo Hrvati, rekla je hrvatska ministrica.

Ministrica je posjetila i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!