07:48 / 27.09.2018.

Autor: HRT

Pejčinović Burić na sastanku Kvadrilaterale i SEI-ja

Foto: MVEP

Foto: MVEP

Foto: - / -

Dogovoreno je daljnje jačanje suradnje i koordinacije u kvadrilateralnom formatu, koja će uz vanjskopolitičke teme obuhvatiti i ostala pitanja iz područja poslova EU-a.
Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je bila domaćin ministarskog sastanka Kvadrilaterale koja okuplja četiri države članice EU-a - Bugarsku, Grčku, Hrvatsku i Rumunjsku. Ministri su razgovarali o aktualnom stanju u jugoistočnoj Europi te daljnjim naporima u provedbi nuklearnog sporazuma s Iranom.

Na sastanku je dogovoreno, kako je izvijestilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, daljnje jačanje ove uspješne suradnje i koordinacije u kvadrilateralnom formatu, koja će uz vanjskopolitičke teme obuhvatiti i ostala pitanja iz područja poslova EU-a.

Ministrica je bila i domaćin neformalnog ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojom Hrvatska ove godine predsjeda. Sastanak je nastavak razgovora sa susreta u Splitu u lipnju ove godine. Tijekom sastanka razgovaralo se o iskustvima i izazovima procesa europskih integracija te zajedničkim naporima u postizanju održive regionalne stabilnosti. Pejčinović Burić dala je kratak pregled dosadašnjih te plan skorih aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedanja SEI-jem i najavila održavanje sastanka na vrhu i poslovnog foruma država članica SEI-ja u prosincu 2018. u Zagrebu.

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je i na sastanku na visokoj razini o Siriji u organizaciji EU-a na kojem se razgovaralo o naporima u cilju odgovora na krizu u Siriji, kao i na nizu drugih susreta hrvatskog izaslanstva.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održan je i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i s Jusufom bin Alavijem bin Abdullahom, ministrom vanjskih poslova Omana, Shaikhom Khalidom bin Ahmetom bin Mohammedom Al Khalifom, ministrom vanjskih poslova Bahreina, te s Mohamedom Tahom Sialom, ministrom vanjskih poslova Libije.

Ministrica je u izjavi istaknula kako će govor američkoga predsjednika Donalda Trumpa obilježiti suradnju SAD-a i UN-a. Osim niza sastanaka na marginama, napomenula je da je hrvatsko izaslanstvo imalo i akciju za očuvanje mira te  kako se mirovne akcije mogu bolje ustrojiti kako bi dovele do mira u zemljama u kojima se provode. Naglasila je da je ovo bila prigoda i za razgovore o budućnosti mediteranskih zemalja i mira u toj regiji.

Na sastanku s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovaralo se o transatlantskim odnosima, napomenula je, dodavši da se govorilo, uz ino, i o divergentnim odnosima među zemljama članicama. Ocijenila je da je dobro voditi dijalog te podsjetila da se na tom sastanku razgovaralo i o Ukrajini.

Na sastanku Kvadrilaterale ponajprije se, naglasila je, razgovaralo o jugoistočnoj Europi, Iranu, sankcijama i nuklearnom sporazumu iz kojeg je SAD izašao. Unutar SEI-ja razgovaralo se o europskim integracijama koje su, ocijenila je, ključne za mir u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!