17:23 / 17.02.2018.

Autor: mm/Hina

Pejčinović Burić s Lavrovom nastavlja pojačanu dinamiku odnosa RH i Rusije

-

-

Foto: - / -

Hrvatska i Rusija nastavile su pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu.
Hrvatska i Rusija nastavile su pojačanu dinamiku bilateralnih odnosa sastankom ministara vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić i Sergeja Lavrova na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu.

Prošle je godine bilo nekoliko susreta na ministarskoj i parlamentarnoj razini, a vrhunac je bio sastanak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju.

Neke rezultate te malo jače suradnje već vidimo, prošle su godine porasli i izvoz i uvoz, a broj (ruskih) turista je 15 posto veći, izjavila je Pejčinović Burić.

Rusija je također pomogla da se postigne dogovor o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu u ruskom vlasništvu koja godinama onečišćuje zrak u Slavonskom Brodu s hrvatske strane Save.

Pejčinović Burić s Lavrovom nije konkretno razgovarala o interesu državne naftne kompanije Rosneft za kupnju INA-e, ali je istaknula da je Moskva zainteresirana snažnije sudjelovati u hrvatskom energetskom sektoru.
Uz činjenicu da je Hrvatska članica NATO-a i EU-a i da jasno stoji na pozicijama zemalja članica, mislimo da za odnose s velikim državama kao što je Rusija uvijek treba imati mjesta, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Hrvatska ministrica susrela se i sa zamjenikom američkog ministra energetike s kojim je razgovarala o planiranom LNG terminalu na Krku, važnom za opskrbu plinom Hrvatske i Europe i smanjenje ovisnosti o uvozu ruskih energenata.

Na sastanku s političkim direktorom u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova potvrđen je velik napredak u odnosima dviju država koji se kreću prema strateškom partnerstvu u vojnoj industriji i poljoprivredi, rekla je ministrica i dodala da bi premijer Benjamin Netanyahu tijekom godine mogao posjetiti Hrvatsku.

Na marginama konferencije Pejčinović Burić sastala se i s ministrima vanjskih poslova Njemačke, Italije i jugoistočne Europe.

Krstičević želi da se šef NATO-a uvjeri u spremnost vojske RH

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević pozvao je glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u posjet Hrvatskoj kako bi se na licu mjesta uvjerio u spremnost Hrvatske vojske.

Pozvao sam ga da posjeti Hrvatsku da se uvjeri u sve ono što činimo na unapređenju obrambenog sustava, rekao je Krstičević koji se sastao sa Stoltenbergom na marginama međunarodne konferencije o sigurnosti u Münchenu.

Hrvatska za obranu izdvaja 1,32 posto BDP-a, manje od cilja NATO-a od dva posto. Povećanje ulaganja od europskih saveznica uporno traže Sjedinjene Države koje najviše pridonose zajedničkoj obrani.

Krstičević se u Münchenu odvojeno sastao s izaslanstvima SAD-a i Velike Britanije s kojima je razgovarao o zajedničkoj obuci vojnika i prilikama za hrvatsku vojnu industriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!