Peking i Moskva zajednički osudili Bidenov summit na koji nisu pozvani

18:49 / 27.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Joe Biden,  američki predsjednik

Joe Biden, američki predsjednik

Foto: Tasos Katopodis / REUTERS

Kineski i ruski veleposlanik u Washingtonu zajednički su osudili odluku Sjedinjenih Država o isključenju njihovih zemalja iz virtualnog summita za demokraciju, koji će američki predsjednik Joe Biden organizirati u prosincu.

Sjedinjene Države dopuštaju si da definiraju "koja je to zemlja 'demokratska', a koja ne ispunjava uvjete za dobivanje toga statusa", što smatramo dijelom "hladnoratovskog mentaliteta", poručili su u konzervativnom časopisu National Interest ruski i kineski veleposlanik, Anatolij Antonov i Qin Gang.

- Ovo će ponovno potaknuti ideološke sukobe i globalna neslaganja te će utrti put novim podjelama, upozorila su diplomati, ponovivši kritike koje su u utorak iznijeli službeni Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvani na summit.

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokracije, kineski i ruski diplomat bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama, koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj "stvarnosti", odnosno na ruskim "tradicijama".

- Ne treba biti zabrinut kada je riječ o demokraciji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim vladama bilo bolje da pripaze što im se događa kod kuće. Možemo li uopće govoriti o slobodi u državi u kojoj se prosvjednici rastjeruju gumenim mecima i suzavcem?, pitaju veleposlanici.

Obojica pozivaju Zapad da se "ne miješa u unutarnje stvari" drugih zemalja "pod izlikom promicanja demokratskih vrijednosti" i zagovaraju "istinski multilateralizam" u okviru Ujedinjenih naroda.

U siječnju, nakon dolaska u Bijelu kuću, Joe Biden je u fokus vanjske politike stavio borbu između demokracija i "autokracija" koje u njegovim očima utjelovljuju upravo Kina i Rusija.

U kampanji je obećao da će održati "summit za demokraciju", čija će prva verzija biti online 9. i 10. prosinca i prethodit će sastancima licem u lice godinu dana poslije. Taj je summit zamišljen kao jedan od kamena temeljaca njegova političkog prioriteta.

Među uzvanicima su predstavnici Indije, Pakistana i Brazila, unatoč kontroverznoj bilanci kada su u pitanju ljudska prava, ali nisu Turska i Mađarska.

Sjedinjene Države na summit su pozvale i Tajvan, što je službeni Peking oštro kritizirao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!