Peking ogorčen zbog posjeta njemačke ministrice Tajvanu

21.03.2023.

15:21

Autor: Hina/HRT/R.S.

Bettina Stark-Watzinger i Tsung-Tsong Wu

Bettina Stark-Watzinger i Tsung-Tsong Wu

Foto: I-Hwa Cheng / Reuters

Kina je oštro reagirala zbog posjeta njemačke ministrice za razvojnu pomoć Bettine Stark-Watzinger Tajvanu, što je prvi posjet nekog člana njemačke vlade u posljednjih 26 godina.

Njemačkom veleposlaniku u Pekingu uručili smo snažnu protestnu notu, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova prije toga je posjet Stark-Watzinger Tajvanu opisao kao nečuveno djelo.

Njemačka vlada bi se trebala držati načela 'jedne Kine i smjesta prestati aktivnosti sa separatističkim snagama Tajvana i prestati im slati ohrabrujuće signale, stoji u prosvjednoj noti Pekinga, koji Tajvan smatra odcijepljenom provincijom i dijelom Kine.

Stark-Watzinger je na Tajvanu s ministrom znanosti Tsung-Tsong Wuom potpisala sporazum o suradnji Njemačke i Tajvana na području znanosti i tehnologije.

U tajvanskim medijima je prvi posjet nekog člana njemačke vlade nakon 1997. predstavljen kao povijesni događaj.

Njemačka nema diplomatske odnose s Tajvanom. Stark-Watzinger je rekla kako posjet Tajvanu služi stručnoj razmjeni mišljenja te je u izjavama lokalnim medijima smanjivala političku dimenziju svog boravka na Tajvanu.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako je prosvjedna nota iz Pekinga primljena na znanje. Istodobno je priopćeno kako je posjet Stark-Watzinger u skladu s njemačkim poštivanjem načela politike jedna Kina.

Posljednjih godina je dolazilo do susreta Njemačke i Tajvana na ministarskoj razini, ali su ti susreti održani ili u Njemačkoj ili trećim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!