08:42 / 23.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Peking testira dva milijuna stanovnika prije Olimpijskih igara

Peking testira dva milijuna stanovnika prije Olimpijskih igara

Peking testira dva milijuna stanovnika prije Olimpijskih igara

Foto: Thomas Peter / Reuters

Gradska vlada u glavnom gradu Kine naručila je u nedjelju testiranje dva milijuna stanovnika na koronavirus jer je grad nastavio prijavljivati nove slučajeve, manje od dva tjedna prije početka Zimskih olimpijskih igara.

Pekinški gradski dužnosnici u nedjelju su rekli da će sva dva milijuna stanovnika četvrti u kojoj su identificirali niz zaraženih biti testirana.

Devet lokalno prenesenih slučajeva s potvrđenim simptomima otkriveno je u Pekingu u subotu, što je manje u odnosu na 10 dan ranije, objavila je u nedjelju Nacionalna zdravstvena komisija, dodajući da je šest od devet bilo u gradskoj četvrti Fengtai.

Fengtai će u nedjelju organizirati testiranje za sve svoje stanovnike, objavile su okružne zdravstvene vlasti u priopćenju.

Grad Peking je također zamolio stanovnike da proaktivno idu na testiranja ako razviju simptome covida-19 u roku od 14 dana od primitka poštanskih pošiljki iz inozemstva, objavile su lokalne vlasti.

Kina je pozvala ljude da nose maske i rukavice prilikom otvaranja pošte, posebno iz inozemstva, nakon što su vlasti sugerirale da je prvi slučaj omikron varijante koronavirusa pronađen u Pekingu mogao stići putem paketa iz Kanade.

Gradovi diljem Kine posljednjih su tjedana nametnuli oštrije mjere za suzbijanje virusa, jer se Peking priprema za domaćina Zimskih olimpijskih igara početkom sljedećeg mjeseca.

Mnogi gradovi savjetuju stanovnike da ne putuju ili zahtijevaju od putnika da prijave svoja putovanja nekoliko dana prije.

Kontinentalna Kina prijavila je u subotu 56 novih slučajeva covida-19, što je manje u odnosu na 63 slučaja dan ranije, prema nacionalnom zdravstvenom tijelu zemlje.

Nacionalna zdravstvena komisija priopćila je da je 19 novih slučajeva lokalno preneseno, što je manje u odnosu na 23 dan ranije, a ostali su uvezeni.

Broj novih asimptomatskih slučajeva, koje Kina ne klasificira kao potvrđene slučajeve, pao je na 34 s 43 dan ranije.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa je broj umrlih na 4.636.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!