22:02 / 20.01.2021.

Autor: V.K./Hina

Peking uveo sankcije Pompeu i drugim dužnosnicima Trumpove administracije

Foto: Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Foto: Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Kina je objavila da uvodi sankcije za tridesetak dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, među kojima i njegovom državnom tajniku Mikeu Pompeu.
Kina je objavila da uvodi sankcije za tridesetak dužnosnika administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, među kojima i njegovom državnom tajniku Mikeu Pompeu zbog "povrede njezinog suvereniteta".

➡️
Trump je pristaše podjelama i bijesom hranio četiri godine
➡️ Inauguracija Joea Bidena iz minute u minutu
➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena

-
Kina je odučila sankcionirati 28 osoba koje su teško narušile kineski suverenitet, navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom u trenutku kada je Joe Biden polagao predsjedničku prisegu u Washingtonu.

Osim Pompea, kineska diplomacija navodi Petera Navarra, Trumpovog savjetnika za trgovinu, Roberta O'Briena, jednog od njegovih savjetnika za nacionalnu sigurnost, Alexa Azara, ministra zdravstva i Johna Boltona i Stephena Bannona koji su savjetovali republikanskog milijardera.

Svim tim osobama i njihovim obiteljima bit će zabranjen pristup kineskom teritoriju, uključujući Hong Kong i Macao, naglasilo je ministarstvo vanjskih poslova.

- Oni i tvrtke i institucije s kojima su povezani neće moći poslovati s Kinom, dodali su.

Kina je u srijedu kritizirala optužbe Mikea Pompea od dan ranije, kada je rekao da Kina provodi genocid nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga. Ujgursko pitanje je jedno od brojnih sporova Pekinga i Washingtona.

Prema stranim stručnjacima, više od milijun Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za politički preodgoj u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!