19:33 / 16.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Peking zatvara sve škole i poziva da se ne napušta grad

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Grad je, uz ostale mjere, zatvorio stambene zone, odnosno odredio karantenu za njih gotovo 30. Tisuće stanovnika moraju ostati kod kuće i nemaju pravo izlaziti.
Peking će ponovno zatvoriti sve škole i sveučilišta, nakon što su se opet pojavili slučajevi bolesti COVID-19 u glavnom gradu, objavio je u utorak ured gradonačelnika, pozivajući ujedno stanovnike da ne napuštaju grad.

Grad je pokrenuo testiranje desetaka tisuća stanovnika nakon što je otkriveno 106 novih slučajeva zaraze koronavirusom u pet dana, povezanih s golemom tržnicom svježih proizvoda.

Nove mjere šok su za stanovnike Pekinga jer se prije toga činilo da je virus gotovo iskorijenjen u Kini, nakon karantene i masovnog testiranja, piše agencija AFP.

Peking je također zatražio od stanovnika da izbjegavaju putovanja izvan grada koja nisu nužna, a stanovnicima pogođenih područja u gradu koja predstavljaju "umjeren ili visok rizik" zabranio je da napuštaju prijestolnicu.

Tisuće stanovnika moraju ostati kod kuće

- Svaki stanovnik koji zaista mora otputovati iz Pekinga mora ispuniti certifikat kojim potvrđuje da je na testiranju koje je obavljeno u posljednjih sedam dana bio negativan, rekao je na konferenciji za novinare Chen Bei iz ureda gradonačelnika.

Vlasti su u posljednje vrijeme ublažile restrikcije zbog poboljšanja situacije: samo dvoje mrtvih zbog koronavirusa zabilježeno je od sredine travnja u zemlji u kojoj se virus i pojavio krajem 2019. Međutim, strah od drugog vala nagnao je vlasti na djelovanje.

Grad je, uz ostale mjere, zatvorio stambene zone, odnosno odredio karantenu za njih gotovo 30. Tisuće stanovnika moraju ostati kod kuće i nemaju pravo izlaziti.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u utorak o novih 27 slučajeva u Pekingu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!