01:20 / 04.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Pelosi opet predsjednica Predstavničkog doma SAD-a

Foto: Bill O'Leary/REUTERS

Foto: Bill O'Leary/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Demokratkinja Nancy Pelosi tijesnom većinom izabrana je za predsjednicu Predstavničkog doma na prvoj sjednici 117. saziva američkog Kongresa.
Demokratkinja Nancy Pelosi tijesnom većinom izabrana je za predsjednicu Predstavničkog doma na prvoj sjednici 117. saziva američkog Kongresa.

➡️ SAD: Rekordan broj žena kandidirao se za Predstavnički dom 
➡️ Nancy Pelosi postala predsjednica Predstavničkog doma 

Za Pelosi se izjasnilo  216 zastupnika dok 209 nije podržalo njen izbor. Demokrati su na izborima u studenom izgubili 11 zatsupnika te u Predstavničkom domu sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 mjesta.

Petero demokratskih zastupnika nije, međutim, podržalo Pelosi, dvoje je dalo svoj glas zastupnicima koji se nisu kandidirali, a troje se pri glasovanju samo izjasnilo kao "nazočni". 

➡️ Elektori potvrdili pobjedu Joea Bidena 

Novi saziv američkog Kongresa konstituirao se u napetu ozračju zbog neizvjesnosti tko će imati većinu u Senatu i najave skupine republikanaca da će u srijedu osporiti izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena. Kontrola Senata ovisit će o dva izbora koja će se u utorak održati u Georgiji na kojima kandidati demokrata moraju osvojiti oba senatorska mjesta kako bi njihova stranka vratila nadzor nad gornjim domom Kongresa SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!